Weg

Online aanvragen van voorlopige rijbewijzen: uitbreiding van het digitaal aanbod

Na de lancering vorige herfst van de applicatie BelDrive, breidt de FOD Mobiliteit en Vervoer zijn digitaal aanbod verder uit met nieuwe mogelijkheden voor de kandidaat bestuurders van ons land. Waar het voorlopig beperkt was tot de aanvragers van een rijbewijs M18, zal het vanaf nu ook mogelijk zijn het voorlopig rijbewijs M12 en M36 aan te vragen zonder zich te verplaatsen en dat vanaf 19 september. 

Met de applicatie BelDrive, die op 17 oktober 2022 werd gelanceerd, kan elke burger online een voorlopig rijbewijs aanvragen. Dit bespaart tijd en verplaatsingen, aangezien aanvragers slechts één keer naar hun gemeente hoeven te gaan om hun rijbewijs te bemachtigen. 

Vanaf 19 september is het mogelijk om, naast de rijbewijzen met een geldigheidsduur van 18 maanden, voorlopige rijbewijzen met een geldigheidsduur van 12 of 36 maanden aan te vragen. Hiervoor moet(en) de begeleider(s) zich eerst registreren op de applicatie BelDrive. Daarna kunnen de aanvrager hun aanvraag indienen. 

In de komende jaren zullen alle rijbewijsaanvragen in de applicatie worden opgenomen zodat alle burgers er gebruik van kunnen maken. 

Hoe werkt BelDrive ? 

Burgers de applicatie door met hun smartphone de QR-code op de affiches in de examencentra en de rijscholen te scannen, of via de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer. 

Het voorlopig rijbewijs dient wel persoonlijk in de gemeente te worden afgehaald om er zeker van te zijn dat het document bij de juiste persoon terechtkomt. Daarvoor blijft een visuele controle noodzakelijk. 

Hoeveel kost een voorlopig rijbewijs? 

De kost voor een voorlopig rijbewijs bedraagt €20, ongeacht de geldigheidsduur. Deze prijs kan worden verhoogd afhankelijk van de belastingen die in elke gemeente van toepassing zijn. 

Meer informatie nodig?

Meer informatie over de aanvraagprocedures vind je op onze website