Evelyn, administratief deskundige

Changed
25/07/2023

Evelyn, Administratief deskundigeWat houdt je job in?  

Ik ben aankoper bij de aankoopdienst van de Stafdienst Budget, Beheerscontrole & Logistiek, waar ik de aankoopdossiers van goederen, diensten en werken opvolg.  

Daarnaast bijt ik me graag vast in complexere dossiers waarbij ik graag de rol van moderator tussen onze FOD, de interne klanten en de leveranciers opneem. Zo scherp ik mijn communicatieve vaardigheden telkens weer een beetje aan.   

Wat vind je fijn aan je job?  

M’n werk schenkt me enorm veel voldoening omdat ik autonoom het gehele aankoopproces van A tot Z kan doorlopen. Vaak is het zoeken naar het juiste artikel of naar de beste verhouding van prijs en kwaliteit. Op het einde van de rit zijn de tevreden klanten dan de kers op de taart. Sinds ik hier werk heb ik heel wat ervaring rond aankoop – en budgetbeheer bij de overheid kunnen opbouwen.    

Ik heb ook veel vrijheid om mijn eigen manier van werken te ontwikkelen en dankzij tal van interne en externe opleidingen, kan ik blijven groeien en op langere termijn meer verantwoordelijkheden opnemen. 

Waarom koos je om te werken voor de FOD Mobiliteit?  

Voorheen werkte ik als selectiedeskundige bij de Vlaamse overheid,  bij Mobiliteit en Openbare werken. Het onderwerp boeide me wel maar ik kreeg er geen vaste benoeming. Om op deze ervaring verder te werken, ging ik bij de FOD Mobiliteit en Vervoer aan de slag.  

Hoe ervaar jij het om werk te combineren met een visuele beperking? 

Ik werk met een groot scherm, een aangepast toetsenbord en een beeldschermloep. Daarnaast zijn de instellingen van mijn PC zo geregeld dat ik alles vergroot en in een hoger contrast kan zien waardoor het schermwerk iets minder vermoeiend is.   

Ik heb ook het geluk om goed begeleid te worden door een jobcoach van de Brailleliga. Zij volgt mijn situatie (wat helaas ook de achteruitgang van mijn visuele capaciteiten inhoudt) goed op en geeft mij advies omtrent de aanpassing van mijn werkplek (zowel thuis als op kantoor), de nieuwste en meest geschikte hulpmiddelen en de manier van werken met PC. Op die manier kan ik hetzelfde werk verrichten als iemand zonder visuele beperking. Maar ondanks de vele hulpmiddelen is het vaak heel vermoeiend en ben ik na een lange werkdag wel voldaan maar toch ook heel moe. Sinds enkele jaren werk ik daarom in een 4/5e stelsel wat me meer ruimte geeft om te recupereren. 

Op welke moeilijkheden bots je en hoe vang je die op?  

Doordat ik doorheen de jaren telkens een beetje zicht moet inboeten, is het zaak om mijzelf maar ook mijn job daaraan aan te passen. Binnen de FOD kreeg ik meermaals de mogelijkheid om via de procedure van interne mobiliteit voor een geschiktere functie te kiezen, rekening houdend met mijn beperkingen.   

Uiteraard gaat het doorlezen van documenten of het analyseren van tabellen of grafieken bij mij veel trager. Daarnaast kunnen wijzigingen in applicaties op de PC me soms ook heel erg van streek brengen. Maar met veel geduld en geloof dat alles altijd goed komt, hou ik in de meeste gevallen het hoofd koel.    

Hoe ervaar jij de cultuur binnen de FOD tegenover mensen met een handicap?  

In mijn eerste weken bij de aankoopdienst kampte ik met een enorm laag zelfbeeld. De vele medische problemen omwille van mijn visuele beperking en een reeks professionele omzwervingen lagen hier aan de basis. Maar dankzij een uitermate goede begeleiding van mijn collega’s en het geloof van mijn dienstverantwoordelijke in mijn ‘kunnen’, herwon ik stilaan mijn zelfvertrouwen en arbeidsvreugde.  

Binnen mijn dienst ervaar ik absoluut geen problemen met mijn visuele beperking. De collega’s zijn op de hoogte van mijn beperking omdat ik daar ook heel open en eerlijk over praat.  Ze zijn behulpzaam zonder dat het betuttelend overkomt. Daarnaast krijg ik veel begrip als het al eens een dag wat minder gaat.