Scheepvaart

Pleziervaart lanceert nieuwe mobiele app Pleasure Boating

De langverwachte mobiele app voor de pleziervaart is er! Met de app Pleasure Boating kunnen pleziervaarders alle informatie over hun brevetten, vaartuigen en reizen binnen België (inclusief de Belgische Noordzee) in een handomdraai raadplegen. Op die manier maakt DG Scheepvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer de pleziervaart niet alleen moderner door (nog meer) te digitaliseren, maar maakt ze het voor de pleziervaarders zelf ook heel wat eenvoudiger om informatie terug te vinden.

Simpel en gepersonaliseerd

Nadat DG Scheepvaart eerder al de Belgische brevetten en de aanvragen daarvoor digitaliseerde, volgt nu ook de app Pleasure Boating. In die app kan je alle informatie over zowel je brevetten en vaartuigen terugvinden. Verder kan je de reis die je wilt ondernemen aanmaken en opslaan. Al die informatie is verdeeld per tabblad en volledig gepersonaliseerd. Je kan bijvoorbeeld een foto van je vaartuig opladen als je wilt.

Binnen handbereik

Het grote voordeel van de applicatie is dat je alle informatie binnen handbereik hebt. Je kan je brevet raadplegen en in pdf downloaden. Bij inspecties kan je eenvoudigweg de QR-code in de applicatie laten zien.

Ook de nooddiensten zijn dankzij de applicatie binnen handbereik. Heb je een ongeval tijdens je reis? Raak je in de problemen? Dan kan je de nooddiensten bereiken via de SOS-functie. De applicatie belt dan meteen het noodnummer zodat je verder geholpen kunt worden.

Voor en door gebruikers

De applicatie kwam er na uitgebreid overleg met gebruikers en partners. DG Scheepvaart hecht veel belang aan gebruiksvriendelijkheid. Daarom is er eerst een enquête gehouden bij de toekomstige gebruikers. De honderden reacties die daaruit kwamen zijn zorgvuldig geanalyseerd om daarna aan de opbouw te beginnen. Bij alle stappen in het proces hield DG Scheepvaart de eindgebruikers in het achterhoofd. Daarom organiseerde het een aantal workshops met externe gebruikers en werd de applicatie uitvoerig getest in samenspraak met de gebruikers.

Waar vind je de app?

Je vindt de app Pleasure Boating terug in de Google Play Store of App Store. Op onze website vind je meer toelichting over hoe de applicatie precies werkt. De applicatie is zeer eenvoudig te gebruiken.

Ontspannen het water op

Dankzij de app Pleasure Boating vind je dus snel en eenvoudig alle informatie die je nodig hebt om in alle rust en veiligheid jouw persoonlijke tocht op het water aan te vatten. We wensen je dan ook een zorgeloze en aangename reis toe!  

Peter Claeyssens, Directeur-Generaal Scheepvaart: "Om veilig de pleziervaart te beleven moeten zowel de vaartuigen als de gebruikers aan een aantal voorwaarden voldoen die worden opgelegd door de FOD Mobiliteit en Vervoer. Voor de meesten is pleziervaart een hobby en moet het voldoen aan deze voorwaarden zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk zijn. Het moet plezierig blijven! Daarom lanceert de FOD een mobiele app waarmee de pleziervaarder specifiek voor zijn vaartuig en zijn geplande reis alle veiligheidsvoorschriften eenvoudig kan raadplegen. Toegang tot zijn digitale brevetten en informatie over zijn vaartuigen maken het de pleziervaarder eenvoudiger!"

Vincent Van Quickenborne, minister van Noordzee: “Pleziervaart zit al jaren in de lift. Steeds meer mensen genieten van een tocht op zee of op onze binnenwateren. De voorbije jaren hebben we de pleziervaartwetgeving grondig hervormd en gemoderniseerd. Het sluitstuk hiervan is deze nieuwe app. Hoe handig is het niet om als kapitein van je schip alles op 1 plaats digitaal bij de hand te hebben. De app Pleasure Boating toont je heel eenvoudig welke brevetten, documenten en uitrusting je aan boord moeten hebben voor je reis. De komende jaren zullen we de app uitbreiden met nieuwe toepassingen.”

Georges Gilkinet, minister van Mobiliteit: "De mobiele app voor recreatieve schippers op onze binnen- en zeewateren is een grote stap voorwaarts. Na een volledige herziening van de regelgeving voor pleziervaart, biedt deze nieuwe app makkelijk toegang tot relevante informatie en draagt ze dankzij haar eenvoudige en toegankelijke formaat bij tot een betere bescherming van alle gebruikers van onze waterwegen. Je hoeft alleen maar een profiel aan te maken en de kenmerken van je boot in te voeren om direct te weten te komen wat je verplichtingen zijn op vlak van uitrusting en vaarbewijs, afhankelijk van het uitstapje dat je plant. Iedereen zal ook zijn vaarbewijs digitaal kunnen downloaden en nuttige informatie online vinden. Mobiliteit moet vrijheid zijn, ook op het water!”