App PleasureBoating

Changed
24/07/2023

De app PleasureBoating bundelt alle brevetten, vaartuigen en reisroutes in één handig overzicht.

PleasureBoating is bovendien volledig op uw maat: ze bevat enkel de informatie die voor u relevant is. Dankzij deze app vindt u dus snel en eenvoudig alle informatie die u nodig hebt om in alle rust en veiligheid uw persoonlijke tocht op het water aan te vatten.

Hieronder vindt u meer praktische informatie over de app.

 

Wat kan ik vinden in de app?

De app PleasureBoating biedt een handig overzicht van al uw vaartuigen, brevetten en reisroutes. Verder zit er ook een SOS-functie in de app zodat u in geval van nood meteen hulp kan inroepen. Hieronder vindt u een korte beschrijving van die basisfuncties.

Brevetten

Op de homepage vindt u uw brevetten en kan u ze ook laten scannen via een QR-code tijdens inspecties. Verder kan u uw brevetten ook downloaden als pdf-bestand. Zo hebt u uw brevetten ook bij de hand wanneer u offline bent, bijvoorbeeld op zee.

Vaartuig(en)

In het tabblad ‘Vaartuigen’ vindt u uw vaartuigen terug die geregistreerd staan op uw naam. U kan ook andere vaartuigen aanmaken, bijvoorbeeld als u een vaartuig van vrienden gebruikt of een vaartuig huurt.

Trips

In het tabblad ‘Trips’ vindt u uw reizen terug. U kan uw reis binnen België (zee en binnenwateren) zelf aanmaken. U kiest uw vaartuig, uw gebruik (privaat of beroepsmatig) en uw vaargebied. Daarna krijgt u een overzicht van de nodige documenten, brevetten en uitrusting aan boord.

SOS-functie

In het tabblad ‘SOS’ vindt u de SOS-functie. Daarin vindt u manieren om hulp in te roepen indien nodig.

Aandachtszones

In het tabblad ‘Zones’ vindt u basisinformatie terug over enkele zones waar de navigatie voor pleziervaarders bijzondere aandacht vereist. Die zones zijn de zeeboerderij, de windmolenparken en militaire zones op zee, waar Defensie schietoefeningen kan uitvoeren.

 

Waar vind ik de app?

Icoon app pleasureboatingU kan de app Pleasure Boating gratis downloaden in de Google Play Store en de App Store

 

Meer informatie?

Lees hier het nieuwsbericht. 

 

Faqs

 • Hoe kan ik inloggen?

  U kan inloggen via ITSME of via gebruikersnaam en paswoord.

  Enkel als u inlogt via ITSME, kan u uw brevet en vaartuigen downloaden uit de databanken van de FOD.

 • Kan ik op meerdere apparaten mijn gegevens terugvinden?

  Ja, u kan de app op verschillende smartphones gebruiken, zolang u correct bent ingelogd.

 • Waarom zie ik mijn brevet niet?

  Als uw brevet niet zichtbaar is in de app, druk dan op de knop ‘Haal mijn brevet op’. Hierbij dient u zich opnieuw te identificeren via ITSME.

  In de app worden enkel de Belgische pleziervaartbrevetten getoond (beperkt stuurbrevet, algemeen stuurbrevet, yachtman, yachtnavigator, radarbrevet). Het ICC-brevet wordt niet getoond in de app.

  U vindt informatie over het aanvragen van een brevet via de webpagina beperkt/algemeen stuurbrevet.

 • Hoe kan ik de vaartuigen van mijn organisatie zien?

  De (hoofd)toegangsbeheerder van een onderneming kan een persoon (inclusief zichzelf) de rol toekennen als “FodMob pleasure app company user” in de applicatie “Mijn eGov-rollenbeheer” (zie handleiding).

  De persoon zal na ITSME-identificatie ook de vaartuigen van die betreffende onderneming in de app kunnen downloaden.

 • Waarom zie ik mijn vaartuig niet?

  U kunt enkel vaartuigen downloaden uit de databank van de FOD waarvan u eigenaar bent (zie ook ‘Hoe kan ik de vaartuigen van mijn organisatie zien?’).

  Als die vaartuigen niet zichtbaar zijn in de app, drukt u op de knop ‘Haal mijn vaartuigen op’. Hierbij dient u zich opnieuw te identificeren via ITSME.

 • Kan ik mijn vaartuig registreren via de app?

  Nee, helaas niet. Alle info om uw vaartuig te kunnen registreren, vindt u terug op onze pagina Registratie.

  In de app kunt u vaartuigen aanmaken, maar die dienen enkel om binnen de app een trip aan te maken. Dit is niet hetzelfde als een vaartuig registreren.

 • Hoeveel kost het gebruik van de app?

  Zowel het downloaden als het gebruik van de app is gratis.

 • Kan ik ook mijn ICC-brevet zien in de app?

  Nee, in de app worden enkel de Belgische pleziervaartbrevetten getoond (beperkt stuurbrevet, algemeen stuurbrevet, yachtman, yachtnavigator, radarbrevet). Het ICC-brevet wordt niet getoond in de app.

 • Kan ik de app gebruiken als ik een daguitstap wil doen met een gehuurd pleziervaartuig?

  Ja, de app biedt verschillende nuttige mogelijkheden. U kan een vaartuig aanmaken met basisinformatie van het gehuurd pleziervaartuig. U kan een trip aanmaken en info krijgen over brevetten, documenten en uitrusting. U kan in geval van nood informatie terugvinden over noodcommunicatie. Bovendien ziet u een aantal zones toegelicht op zee die speciale aandacht vergen.

 • Kan ik de app gebruiken als ik geen eigenaar ben van een pleziervaartuig?

  Ja, u hoeft geen vaartuig of brevet te hebben om de app te kunnen gebruiken. De app kan ook handige informatie geven, als u vaart met het vaartuig van een vriend of als u een vaartuig huurt.

 • Kan ik via de app navigatiekaarten bestellen voor mijn trip?

  Nee, de app geeft geen informatie over navigatiekaarten.

 • Kan ik de app gebruiken als ik geen rijksregisternummer heb?

  U kan de app gebruiken via een gebruikersnaam en wachtwoord. U hebt dan geen toegang tot uw brevet of vaartuigen. Dat kan enkel op een veilige manier via ITSME.

 • Waarom zie ik het brevet van mijn partner niet?

  U hebt enkel toegang tot uw eigen brevet.

 • Kan ik de vaartuigen van mijn partner zien?

  U kunt enkel de vaartuigen zien in de app, waarvan u volledig of gedeeltelijk eigenaar bent (zie ook ‘Hoe kan ik de vaartuigen van mijn organisatie zien?’).

 • Is het mogelijk om de vaartuigen van mijn organisatie te zien?

  Ja, dat is mogelijk. U kunt de vaartuigen van 1 onderneming (waarmee u een link heeft) downloaden in de app. Voorlopig kan dat enkel voor één onderneming.

Contact

Contact Fields

Vindt u hierboven geen antwoord op uw vraag?

Contacteer ons via app.pleasureboating@mobilit.fgov.be