Duurzame mobiliteit

Europese Mobiliteitsweek van 16 tot 22 september

De Europese Mobiliteitsweek komt eraan! De jaarlijkse bewustmakingscampagne van de Europese Commissie over duurzame stedelijke mobiliteit loopt zoals elke keer van 16 tot 22 September. Het thema is deze keer 'Energie besparen'.
 

Heel wat activiteiten en evenementen in uw buurt

Tijdens deze week stimuleren bijna 3000 steden en organisaties gedragsverandering in de richting van actieve mobiliteit, openbaar vervoer en andere schone, intelligente vervoersoplossingen. Daarvoor organiseren ze bewustmakingsactiviteiten en evenementen met lokale stakeholders.

Vlieg er zondag 17 September meteen in en geniet van een autoloze zondag in een heel pak steden en dorpen. Of bol naar Tubeke (Parking Brenta), Halle (Stationsplein) of Brussel (Ninoofse Poort) en maak zelf de langste fietsketting nog wat langer. Maar neem vooral zelf een kijkje op de website om het volledige menu te ontdekken. 
 

Waarom is energiebesparing belangrijk voor stedelijke mobiliteit?

Het energieverbruik terugdringen sluit aan bij de algemene doelstellingen van de Europese Mobiliteitsweek want die zijn: duurzame mobiliteit aanmoedigen, actief transport bevorderen en leefbare steden creëren.

Gedragsveranderingen om ons energieverbruik te verminderen vinden meer en meer ingang, maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarom wordt tijdens de Mobiliteitsweek in heel Europe nog eens stevig de nadruk gelegd op de noodzaak van energiebesparing:

  • De klimaatcrisis is alomtegenwoordig en Europa moet CO2-neutraal zijn tegen 2050
  • Het is van cruciaal belang om onze afhankelijkheid van Russische olie te verminderen en over te schakelen op duurzame energiebronnen
  • Hogere kosten voor bewoners en bedrijven doen energie-en mobiliteitsarmoede toenemen