Weg

Vermijd de pechstrook en red levens dankzij de reddingstrook!

Het is levensbelangrijk dat hulpdiensten een vlotte doorgang hebben tijdens een file om mensen te helpen die in nood zijn. Hoe sneller de hulpdiensten ter plekke kunnen zijn bij een ongeval hoe meer levens ze kunnen redden. Daarom is het belangrijk dat bestuurders tijdens een file altijd een reddingstrook vormen op de rijbaan zonder over de pechstrook te rijden.

Elke seconde telt

Een recente studie toont aan dat 1 op 3 van de autobestuurders de reddingstrook nog niet kent.  Bestuurders weten vaak niet wat ze moeten doen om een vrije doorgang te verlenen aan de hulpdiensten tijdens een file. De nooddiensten kunnen zich moeilijk tussen de auto’s door manoeuvreren en verliezen hierdoor vaak kostbare tijd. Daarom heeft de overheid de reddingstrook ingevoerd zodat hulpdiensten op een veilige en snellere manier mensen kunnen helpen.

Steeds wanneer je in de file staat

Als bestuurders in de file staan op wegen met twee of meer rijstroken per rijrichting moeten voertuigen die op de linkerrijstrook rijden zo veel mogelijk naar links gaan. Voertuigen die op de rechterrijstrook en midden rijstrook rijden wijken uit naar rechts, zonder over de witte lijnen te rijden.

De pechstrook dient voor pech

Het is niet de bedoeling dat bestuurders op de pechstrook gaan staan of dat de hulpdiensten zelf op de pechstrook rijden want dat is niet altijd even veilig. De pechstrook moet vrij blijven voor bestuurders die pech hebben met hun voertuig. Op de pechstrook liggen er vaak verloren ladingen of brokstukken van kapotte banden. Daarnaast zijn er opritten en afritten op de pechstrook die de doorgang onderbreken waardoor hulpdiensten altijd moeten afremmen en invoegen tussen stilstaande voertuigen. Daarom is het veiliger om een reddingstrook op de rijbaan te maken zodat hulpdiensten sneller mensen kunnen helpen.

Raadpleeg de uitgebreide FAQ op de website voor meer informatie over de reddingstrook.