Een opleiding volgen

Changed
29/09/2023

Wilt u in België een luchtballon besturen, dan hebt u een Europese vergunning van ballonvaarder (BPL of Balloon Pilot Licence) nodig. U moet voor die vergunning een theoretische en praktische opleiding volgen.

Om tijdens de opleiding solo te mogen vliegen, moet u ten minste 14 jaar oud zijn, daarvoor de toelating hebben en onder toezicht van een instructeur staan.

De minimumleeftijd om de vergunning te behalen is 16 jaar.

Welke activiteiten?

Na het behalen van de vergunning mag u alleen voor recreatieve doeleinden met een ballon vliegen. Dat betekent dat u niet betaald kunt worden voor een vlucht. Het is echter wel mogelijk om de kosten van de vlucht tussen de inzittenden te delen.

Opleidingsvluchten of examenvluchten worden ook beschouwd als niet-commerciële vluchten waarvoor u een vergoeding kunt vragen.

U kunt bevoegdverklaringen aan de vergunning toevoegen voor bijkomende toelatingen:

  • nachtvliegen
  • verankerde vluchten met heteluchtballonnen
  • commerciële vluchten (minimumleeftijd 18 jaar)

Welke opleidingscentra?

Voor een vergunning van ballonvaarder kunt u een opleiding volgen bij om het even welk opleidingscentrum in een EASA-land, voor zover het:

  • erkend is (ATO of Declared Training Organisation) of
  • gedeclareerd is (DTO of Approved Training Organisation)

De opleidingscentra waarvan de zetel in België gevestigd is, worden erkend door of gedeclareerd bij het Directoraat-generaal Luchtvaart (DG Luchtvaart) van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

Hieronder vindt u de lijst van in België gevestigde opleidingscentra en de opleidingen die ze aanbieden:

Niet alle opleidingscentra bieden dezelfde opleidingen aan. Bekijk de websites van de verschillende opleidingscentra om meer te weten over welke opleidingen ze organiseren.

Contact

Contact Fields

FOD Mobiliteit en Vervoer
Directoraat-generaal Luchtvaart
Dienst Vergunningen
Vooruitgangstraat 56
1210 Brussel

E-mail : bcaa.lic.dir@mobilit.fgov.be