Een opleiding volgen voor zweefpiloot

Changed
29/09/2023

Wilt u in België een zweefvliegtuig besturen, dan hebt u een Europese vergunning van zweefpiloot  (SPL of Sailplane Pilot Licence) nodig. U moet voor die vergunning een theoretische en praktische opleiding volgen.

Om tijdens de opleiding solo te mogen vliegen, moet u ten minste 14 jaar oud zijn, daarvoor de toelating hebben en onder toezicht van een instructeur staan.

De minimumleeftijd om een examen af te leggen is 16 jaar.

Welke activiteiten?

Na het slagen voor het examen van zweefpiloot, kunt u zweefvliegen voor recreatieve doeleinden. Dat betekent dat u niet betaald kunt worden voor een vlucht.

In sommige gevallen kunt u commercieel (tegen betaling) zweefvliegen. Meer informatie vindt u op de pagina over de vergunning van zweefpiloot.

Instructievluchten (bevoegdverklaring van instructeur) of examenvluchten (toelating van examinator) worden beschouwd als niet-commerciële vluchten waarvoor u een vergoeding kunt vragen.

U kunt bevoegdverklaringen  aan uw vergunning toevoegen voor bijkomende toelatingen:

  • kunstvliegen
  • nachtvliegen
  • wolkenvluchten
  • het slepen van zweefvliegtuigen
  • het slepen van banners

Welke opleidingscentra?

Voor een vergunning van zweefpiloot kunt u een opleiding volgen bij om het even welk opleidingscentrum in een EASA-land, voor zover het:

  • erkend is (ATO of Approved Training Organisation)
  • gedeclareerd is (DTO of Declared Training Organisation) of

De opleidingscentra waarvan de zetel in België gevestigd is, worden erkend door of gedeclareerd bij het Directoraat-generaal Luchtvaart (DG Luchtvaart) van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

Zo kan het DG Luchtvaart nagaan of het centrum en de georganiseerde lessen aan de vereisten van de Europese regelgeving voldoen.

Hieronder vindt u de lijst van in België gevestigde opleidingscentra en de opleidingen die ze aanbieden:

Niet alle opleidingscentra bieden dezelfde opleidingen aan. Bekijk de websites van de verschillende opleidingscentra om meer te weten over welke opleidingen ze organiseren.

Contact

Contact Fields

FAQ

Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer
Directoraat-generaal Luchtvaart
Dienst Vergunningen
Vooruitgangstraat 56
1210 Brussel

E-mail : bcaa.lic.dir@mobilit.fgov.be