Wat zijn ongevallen en incidenten?

Changed
02/09/2022

De AAUI(Be) onderzoekt in principe alle ongevallen en ernstige incidenten die zich in België met een luchtvaartuig, zowel bemand als onbemand (drones), hebben voorgedaan. Maar wat valt er juist onder ongevallen en ernstige incidenten?

Voorwaarden

Eerst en vooral moet het voorval plaatsvinden tussen het tijdstip waarop het luchtvaartuig klaar is om in beweging te komen voor een vlucht tot het tijdstip waarop het tot stilstand komt na het beëindigen van een vlucht.

  • Bij een ongeval is er altijd sprake van fatale of ernstige verwondingen of aanzienlijke materiële schade waarbij er afbreuk wordt gedaan aan de prestaties van het luchtvaartuig.
  • Een ernstig incident is een voorval waar een ongeval nipt vermeden is. Als richtlijn geven we mee dat hier meestal geen politie of hulpdiensten voor opgeroepen zijn. Onderaan deze pagina vindt u enkele voorbeelden.

Er moet dus sprake zijn van (een intentie tot) een vlucht. Een voorval tijdens bijvoorbeeld een onderhoud wordt niet beschouwd als een luchtvaartongeval en moet u dus niet melden aan de AAIU. Dit en alle andere voorvallen moet u wel rapporteren via het Europese rapporteringsportaal.

Als u twijfelt, vragen we u om ons sowieso in te lichten.

Enkele mogelijke voorbeelden van ernstige incidenten:

  • een bijna-botsing die een ontwijkingsmanoeuvre vereist
  • een maar net voorkomen ‘controlled flight into terrain’
  • een tijdelijk verlies van controle in vlucht (ongewenste stall)
  • incidenten bij het opstijgen of landen

De volledige definities zijn te vinden in de circulaire ACCID-01 en de regelgeving.