Tweedelig kentekenbewijs

Sinds 1 september 2013 bestaat het kentekenbewijs (CIM) uit twee delen. Elk deel wordt apart bijgehouden , één deel “voertuig” en één deel “thuis”. Voor elke tweedelig CIM (zonder nummerplaat) moet 26 euro betaald worden aan de postbode. Via bpost is het mogelijk om de verzending van een CIM op te volgen. Het wordt enkel geadresseerd aan het officieel adres van de titularis (geen tweede leveringsadres).

Een kentekenbewijs in twee delen, zoals het mogelijk wordt gemaakt door de Europese regelgeving, sluit mogelijke praktijken van autozwendel uit. De diefstal van een document uit een voertuig laat niet langer toe dat een ander voertuig met dit document ingeschreven kan worden.

Procedure

Het kentekenbewijs (CIM) bestaat uit twee delen:

 • één deel voor in het voertuig,
 • een ander deel dat thuis bewaard moet worden.

Wanneer de titularis het kentekenbewijs ontvangt, moet hij de delen voorzichtig afknippen. Beide delen zijn samen nodig voor de verkoop, de inschrijving en de herinschrijving van een voertuig. De twee elementen samen vormen één document en dragen hetzelfde veiligheidsnummer.

Praktisch

 • Dit is van toepassing op alle CIM-aanvragen, ook duplicaten en ook voor een adreswijziging. Bij elk contact met de DIV moeten de twee delen bij de aanvraag tot inschrijving worden gevoegd.
 • Beschadigde CIM’s worden niet in antennes omgeruild zoals dat wel mogelijk is met beschadigde kentekenplaat. Dus: nieuwe CIM en geen nieuwe kentekenplaat.
 • In geval van verlies of diefstal van één deel van de CIM moet een verklaring worden afgelegd bij de politie. Zij gaat over tot de seining van het volledige document. Men moet vervolgens een duplicaat aan DIV aanvragen aan de hand van de verklaring afgeleverd door de politie, vergezeld met het nog resterende deel.
 • Geen enkele aanvraag tot kopie zal worden aanvaard, zelfs niet als de kopie beschadigd is, noch wanneer de aanvraag in behandeling is. Dus: nieuwe CIM en geen nieuwe kentekenplaat.
 • De leasingmaatschappijen kunnen niet langer een kopie voor leasing ontvangen. De mogelijkheid om een kopie voor leasing aan te vragen in de WebDIV-applicatie zal vervallen.

Ter herinnering, de vermelding “Dit certificaat is geen eigendomsbewijs van het voertuig.” is een vermelding die verplicht is geworden ingevolge een Europese richtlijn om te verduidelijken of de CIM een eigendomstitel inhoudt: in België is dit niet het geval.

Bij de technische keuring

 • Bij een periodieke keuring volstaat het deel “voertuig”, want alle gegevens op het deel “thuis” en het deel “voertuig” zijn hetzelfde.
 • Bij een keuring voor verkoop moeten de twee delen worden voorgelegd.
 • Bij wijziging van de voertuiggegevens volstaan de aanvraag tot inschrijving en het deel “voertuig” van het inschrijvingsbewijs.

Aflevering

 • Tegen betaling van 26 euro aan de postbode van bpost enkel op het officieel adres van de aanvrager.
 • In geval van afwezigheid zal de postbode een afwezigheidsbericht achterlaten en blijft het kentekenbewijs 15 dagen lang beschikbaar in het lokale postkantoor of postpunt.
 • Na 15 dagen zal het kentekenbewijs worden teruggestuurd naar DIV te Brussel.
 • Wie zijn inschrijvingsbewijs via bpost niet heeft ontvangen, wordt dringend verzocht contact op te nemen met de DIV op het volgende e-mailadres retour.div@mobilit.fgov.be.

Gelieve duidelijk het kentekennummer te vermelden en hoe het inschrijvingsbewijs moet worden bezorgd (verzending per post aan het adres van de eigenaar) of in ontvangst zal worden genomen (afhaling aan de loketten in Brussel).

For the English version of this information, click  here (DOCX, 14.6 KB).

 Hier (DOCX, 17.67 KB) können Sie die deutsche Version herunterladen.

Contact

Mail: help.div@mobilit.fgov.be