Elektrische fietsen

Opgelet ! Vanaf 15/12/2016 zal de DIV geen enkel aanvraagformulier tot inschrijving meer behandelen waarbij rubriek ‘X15’ niet correct ingevuld is. Deze formulieren zullen systematisch terug gestuurd worden naar de aanvragers.

 

Elektrische fietsen winnen steeds meer aan populariteit. Met een elektrische fiets lijkt het alsof je constant met de wind in de rug fietst, wat aangenamer trappen is. Deze fiets is niet enkel populair bij ouderen die minder mobiel zijn of wat extra kracht willen. Ook steeds meer jonge mensen kopen een elektrische fiets om sneller en comfortabeler naar het werk te gaan. Bovendien komt het de mobiliteitsproblematiek en het milieu ten goede.


De juiste keuze

Om je goed te informeren en de juiste keuze te maken bij de aankoop van een elektrische fiets, is er deze wegwijzer. In de tabel hiernaast vind je de 3 verschillende types met hun eigenschappen en de bijhorende voorwaarden waar je rekening mee moet houden zoals: een rijbewijs, verzekering, nummerplaat, je veiligheid…

 

Een fiets met elektrische hulpmotor (≤ 250 W en ≤ 25 km/u) beschikt enkel over trapondersteuning en heeft geen COC (certificaat van overeenstemming).

 

 

Een gemotoriseerde fiets (≤ 1000 W en ≤ 25 km/u) beschikt altijd over trapondersteuning maar kan ook zijn uitgerust met een motor die autonoom zonder gebruik van de pedalen kan werken.

 

 

Een speed pedelec (≤ 4000 W en ≤ 45 km/u) is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Je kunt door zelf mee te trappen snelheden tot 45 kilometer per uur behalen. Speed pedelecs vallen daardoor niet in de categorie ‘fietsen’, maar in die van de ‘bromfietsen’.

Inschrijving

De inschrijvingsprocedures voor speed-pedelecs zijn vergelijkbaar met de procedures voor de inschrijving van bromfietsen en lichte vierwielers. 

In de rubriek « formulier » vindt u een formulier « AANVRAAG TOT INSCHRIJVING VAN EEN VOERTUIG” (auch in Deutsch verfügbar).

 

Enkele termen verklaard

  • Fiets of rijwiel: naast een fiets kan het hier ook gaan om een voertuig met meer dan 2 wielen. Behalve bij speed pedelecs, deze mogen slechts 2 wielen hebben.

 

  • Trapondersteuning: dit betekent dat de motor aandrijfkracht geeft wanneer je als bestuurder trapt.

 

  • Hoofddoel trapondersteuning: naast enkel trapondersteuning is het mogelijk dat de motor ook aandrijfkracht levert zonder dat je als bestuurder moet trappen.

 

  • Helm: een bromfietshelm of een fietshelm is verplicht voor de bestuurder en de passagier van een speed pedelec. De bromfietshelm en fietshelm moeten Europees zijn goedgekeurd en de slapen en het achterhoofd beschermen. Indien aan deze norm is voldaan, wordt dat in de fietshelm aangegeven met een CE-markering en in de bromfietshelm met een E-markering.

 

 

  • Nummerplaat: een kleine nummerplaat (10 cm x 12 cm) is verplicht voor de speed pedelec. Zie onderstaand aanvraagformulier tot inschrijving. Zie eveneens de rubriek “procedure inschrijving”, waarin uitgelegd wordt hoe het aanvraagformulier in te vullen. De rubriek ‘preregistratie” (in de rubriek “traceerbaarheid”) is ook nuttig voor de invoerders of verkopers van voertuigen, die belast zijn met de mededeling aan de DIV van de technische voertuiggegevens.

 

  • Verkeersregels: voor de fiets met elektrische hulpmotor en de gemotoriseerde fiets zijn de regels voor de fiets van toepassing. De speed pedelec valt onder de regels voor de bromfietsen klasse B. Ze kunnen via signalisatie worden verplicht of geweerd van het fietspad, in tegenrichting worden toegelaten in éénrichtingsstraten en worden toegelaten tot voorbehouden wegen.

 

  • Certificaat van overeenstemming: het certificaat van overeenstemming (COC) is verplicht voor een gemotoriseerde fiets en voor een speed pedelec. Het COC waarborgt dat het voertuig met de Europese technische voorschriften overeenstemt. Bewaar dit document op een veilige plaats, je moet het document niet op zak hebben tijdens de verplaatsingen met je fiets. Wanneer je een gemotoriseerde fiets of een speed pedelec koopt, vergeet dan niet het certificaat te vragen. 

Indien u niet beschikt over een Europese goedkeuring voor uw speed-pedelec, neemt u best de nodige stappen om een individuele goedkeuring te bekomen bij één van de Gewesten.

Opgelet: een voertuig zonder goedkeuring mag niet in het verkeer worden gebracht.