Faciliteit voor Herstel en Veerkracht (FHV)
Waaruit bestaat de Europese faciliteit voor herstel en veerkracht?
De faciliteit voor herstel en veerkracht is een tijdelijk instrument dat de hoeksteen vormt van NextGenerationEU, het plan van de EU om sterker en weerbaarder uit de Covid-19 crisis te komen.
Via de faciliteit haalt de Commissie middelen op door leningen aan te gaan op de kapitaalmarkten (uitgifte van obligaties namens de EU). Deze zijn dan beschikbaar voor de lidstaten om ambitieuze hervormingen en investeringen door te voeren die:
- hun economieën en samenlevingen duurzamer en veerkrachtiger maken en voor te bereiden op de groene en de digitale transitie, in overeenstemming met de prioriteiten van de EU
- de uitdagingen aanpakken die zijn vastgesteld in de landspecifieke aanbevelingen in het kader van het Europees Semester voor coördinatie van het economisch en sociaal beleid
De faciliteit voor herstel en veerkracht is ook van cruciaal belang voor de uitvoering van het REPowerEU-plan, de reactie van de Commissie op de sociaal-economische problemen en de verstoring van de mondiale energiemarkt als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.
Hoe werkt de Europese faciliteit voor herstel en veerkracht?
De faciliteit is op 19 februari 2021 in werking getreden. Zij financiert hervormingen en investeringen in de EU-lidstaten die worden uitgevoerd tussen het begin van de pandemie in februari 2020 en 31 december 2026. Landen kunnen financiering ontvangen tot een eerder overeengekomen maximumbedrag.
Om in aanmerking te komen voor steun in het kader van de faciliteit hebben de EU-lidstaten nationale plannen voor herstel en veerkracht ingediend met een overzicht van de hervormingen en investeringen die zij tegen eind 2026 zullen doorvoeren, met duidelijke mijlpalen en doelstellingen. Minstens 37% van het budget moest gaan naar klimaatmaatregelen en 20% naar digitale maatregelen. De Belgische faciliteit voor herstel en veerkracht kan online worden geraadpleegd.
Dit plan omvat onder andere investeringen door de federale overheid om:
- de toegankelijkheid en multimodaliteit van de stations te verbeteren;
- het spoorwegnet efficiënter te maken;
- intelligente spoorwegmobiliteit (IT-toepassingen) te ontwikkelen.
De faciliteit voor herstel en veerkracht is gebaseerd op prestaties. Dit betekent dat de Commissie de bedragen alleen uitbetaalt wanneer een land de overeengekomen mijlpalen en doelstellingen voor de voltooiing van de hervormingen en investeringen in zijn plan heeft bereikt.
Welke rol vervult de FOD?
De verschillende taken die de FOD Mobiliteit en Vervoer uitvoert in het kader van de faciliteit voor herstel en veerkracht omvatten onder andere:
- Het budgettair en operationeel aanspreekpunt zijn voor de FOD BOSA en de Federale auditeenheid van de Inspectie van Financiën voor het PHV (FAI);
- Ervoor zorgen dat projectleiders interne controlemaatregelen toepassen om de financiële belangen van de Europese Unie te beschermen (afwezigheid van belangenconflicten, fraude, corruptie, dubbele financiering);
- De juistheid controleren van de informatie die de begunstigden aan het agentschap CINEA verstrekken tijdens de looptijd van het project;
- Toezien op de administratieve coördinatie van de projecten;
- Meewerken aan de audits die worden uitgevoerd door de verschillende auditorganen: de FAI, het Rekenhof, de Europese Commissie, OLAF enz.
Meer informatie over de faciliteit voor herstel en veerkracht is te vinden op de Europese pagina van de faciliteit.
Contact
FOD Mobiliteit en Vervoer
Directoraat-Generaal Duurzame Mobiliteit en Spoorbeleid
Vooruitgangstraat 56
1210 Brussel
E-mail : eufunding@mobilit.fgov.be