Vergunningen

Procedure

Elke wedstrijd en groepsactiviteit moet een voorafgaandelijke vergunning krijgen. Deze vergunning moet je 3 weken op voorhand aanvragen. Mail naar: brandingsport@mobilit.fgov.be.

 

Toelichting

Eind 2018 heeft de FOD in samenwerking met de sector een evaluatie gemaakt van de vergunningen en de omzendbrief. Hiertoe hebben er meerdere overlegmomenten plaatsgevonden met verschillende gebruikers (kleinzeilerij, brandingsporten, scholing, recreatieve wedstrijden en officiële wedstrijden) en overkoepelende organisaties.

Er is besloten de omzendbrief aan te passen op een aantal punten.

 

EPIRB

In het geval dat de omzendbrief een EPIRB oplegt, is het aan boord hebben van een PLB (406MHz) voldoende als alternatief.

 

Reddingsvesten

De vereiste betreffende het dragen van de reddingsvest tijdens wedstrijden, groeps- en ontspanningsactiviteiten op zee blijft momenteel ongewijzigd. Eenmaal de nieuwe wetgeving pleziervaart van kracht wordt, zal de vereiste in harmonie worden gebracht met deze nieuwe bepalingen.

 

Toezicht

De verplichting om een check van de uitrusting uit te voeren bij 20% van de deelnemers, geldt enkel nog bij ‘officiële wedstrijden’ (bv wedstrijden in het kader van het Open Noordzee Kampioenschap en wedstrijden in de Cruiser Rating klasse).

 

Er is met de sector overeengekomen dat vanuit hun hoek ook verdere inspanningen zullen geleverd worden qua sensibilisering over veiligheidsuitrusting en veiligheid aan boord. Deze aanpak zullen we eind dit jaar samen evalueren.

 

Deze omzendbrief vervangt ‘Omzendbrief Pleziervaart 2018/01’ van 24/04/2018.


 Omzendbrief Pleziervaart 2019/01 (PDF, 3.37 MB)