ICC

Banner pleziervaart

NIEUW - De wetgeving rond ICC-brevetten is uitgebreid. Naast personen met een pleziervaart- of beroepsbrevet binnenvaart kunnen nu ook zeevarenden, bijvoorbeeld officieren in de koopvaardij of schippers in de visserij een ICC-brevet aanvragen.

 

LET OP! Een ICC is geen vervanging van het Belgische nationale stuurbrevet. Het is een aanvulling van de nationale stuurbrevetten en dient enkel om gebruikt te worden in het buitenland.

 

 

Het ICC (International Certificate for operators of pleasure Craft) is een internationaal vaarbewijs dat in de meeste Europese landen wordt erkend. Onze nationale brevetten (zoals het stuurbrevet, yachtman en yachtnavigator) daarentegen worden bij de plaatselijke autoriteiten of bij bootverhuurders niet altijd aanvaard als bewijs van vaarbekwaamheid.

 

Om een Belgisch ICC te bekomen volstaat het om Belg te zijn of een officieel verblijfsadres in België te hebben en over een gepast Belgisch brevet te beschikken. Het ICC is levenslang geldig.

 

Er bestaan meerdere categorieën voor het ICC:

  • Volgens de plaats waar men wenst te varen:
    • “I” (inland): voor de binnenwateren
    • “C” (coast): voor de kustwateren
  • Volgens het type vaartuig:
    • “M” (motor): voor motorboten
    • “S“ (sail): voor zeilboten

In het ‘ overzicht brevetten ICC (PDF, 34.88 KB)’ vindt u terug welke brevetten aanleiding kunnen geven tot een ICC en welke indicaties mogelijk zijn. Een aantal brevetten geven automatisch de mogelijkheid tot een indicatie zeil. Bij andere dient u bijkomend nog een zeiltest in een erkend praktijktestcentrum af te leggen.

 

Aanvraag

 

NIEUW - Er is een nieuwe digitale applicatie ontwikkeld die de aanvraag voor iedereen gemakkelijker en gebruiksvriendelijker maakt.

 

Onderaan deze pagina kunt u een lijst downloaden van alle pleziervaartorganisaties ICC. Kies er één uit de lijst om uw aanvraag  in te dienen. U hoeft geen lid te zijn en de voorwaarden zijn overal dezelfde. In de lijst vindt u de link naar de webpagina van de pleziervaartorganisatie ICC  . U kunt daar een digitale aanvraag indienen voor een ICC. Zorg voor een digitale versie (jpeg/pdf) van volgende documenten: kopie brevetten, pasfoto, eventueel attest zeilexamen.…. De pleziervaartorganisatie behandelt uw aanvraag verder en bezorgt u uw ICC.

 

De pleziervaartorganisaties ICC zijn uw contactpunt, ook bij verlies of beschadiging van uw kaart (=aanvraag duplicaat) of voor het aanvragen van een ICC met een hogere categorie (=aanvraag upgrade bv. van ICC type I naar ICC type IC).