Besturen van een pleziervaartuig op zee

Voor de pleziervaart op zee is in België geen enkel bekwaamheidsbewijs vereist, maar een opleiding is wel sterk aanbevolen. Personen die toch een officieel brevet wensen, kunnen in België een examen afleggen. Met het brevet bewijst men zijn bekwaamheid en dit kan van nut kan zijn bij het huren van een pleziervaartuig in België of in het buitenland.


Er bestaan twee brevetten:

  • brevet van Yachtman voor de kustwateren (minimum 20 jaar oud)
  • brevet van Yachtnavigator voor op volle zee (minimum 21 jaar oud)

Examens

De examenjury, samengesteld door de Minister, neemt enkel de examens pleziervaart af. Zij is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de lessen die eventueel door derden worden georganiseerd. Het volgen van lessen is niet verplicht voor de deelname aan de examens.

Als u wenst deel te nemen aan het examen voor het bekomen van het brevet Yachtman of Yachtnavigator moet u zich online inschrijven aan de hand van uw identiteitskaart. Voor buitenlanders die geen Belgische identiteitskaart hebben is op de site een speciale procedure voorzien.

Op de site moet u uit de lijst met mogelijkheden het soort examen, de plaats en het tijdstip van het examen zelf kiezen. U zal dan een mail ontvangen met de vraag om het inschrijvingsgeld te storten op het rekeningnummer en met de gestructureerde mededeling die in de mail vermeld staan.

Eens uw betaling ontvangen, krijgt u een mail met de uitnodiging voor het examen. Op deze uitnodiging staat uw uniek examennummer, dat u nodig hebt om aan het examen op de computer te kunnen deelnemen.
Vergeet niet deze uitnodiging, samen met uw identiteitskaart,  op het examen mee te brengen!
 

Klik hier om u in te schrijven.

 

EXAMENDAGEN :

Berchem :

  • dinsdag en donderdag,  09.00 - 12.00 u en 13.00 - 16.00 u.
  • vanaf 1 oktober tot 31 maart: donderdag

Brussel :

  • donderdagnamiddag, 13.00 - 16.00 u.

Oostende :

  • dinsdag en woensdag, 09.00 - 12.00 u en 13.30 - 15.30 u.
  • vanaf 1 oktober tot 31 maart: woensdag

 

Contact

Secretariaat Brevetten Pleziervaart op Zee
Natiënkaai 5
8400 Oostende


Tel.: +32 (0)2 277 42 86
Dit telefoonnummer is bereikbaar op maandag-, donderdag- en vrijdagvoormiddag, telkens van 9u tot 12u.

Mail: brevet.yachting@mobilit.fgov.be