ICC-brevet

Changed
14/11/2023
 • Het ICC (International Certificate for Operators of Pleasure Craft) is een internationaal vaarbewijs dat in de meeste Europese landen wordt erkend. Een ICC is geen vervanging van het Belgische nationale stuurbrevet. Het is een aanvulling en dient enkel om in het buitenland te gebruiken. Onze nationale brevetten (zoals het stuurbrevet, yachtman en yachtnavigator) worden namelijk bij de plaatselijke autoriteiten of bij bootverhuurders niet altijd aanvaard als bewijs van vaarbekwaamheid.

  Voorwaarden

  Om een Belgisch ICC te verkrijgen moet u Belg zijn of een officieel verblijfsadres in België hebben en over een gepast Belgisch brevet beschikken. Het ICC is levenslang geldig.

  De wetgeving rond ICC-brevetten is uitgebreid in 2021. Naast personen met een pleziervaart- of beroepsbrevet binnenvaart kunnen ook zeevarenden, bijvoorbeeld officieren in de koopvaardij of schippers in de visserij, een ICC-brevet aanvragen.

  Categorieën

  Er bestaan meerdere categorieën voor het ICC.

  Volgens de plaats waar u wilt varen:

  • ‘I’ (inland): voor de binnenwateren
  • ‘C’ (coast): voor de kustwateren

  Volgens het type vaartuig:

  • ‘M’ (motor): voor motorboten
  • ‘S’ (sail): voor zeilboten

  In het ‘overzicht brevetten ICC’ vindt u welke brevetten aanleiding kunnen geven tot een ICC en welke categorieën mogelijk zijn. Een aantal brevetten geven automatisch de mogelijkheid tot de categorie zeil. Bij andere moet u een zeiltest afleggen in een erkend praktijktestcentrum.

  Aanvraag

  We hebben een digitale toepassing ontwikkeld die de aanvraag voor iedereen gemakkelijker en gebruiksvriendelijker maakt.

  Stappenplan aanvraag

  1. Zorg voor een digitale versie (jpeg/pdf) van de nodige documenten.

   Kopie brevetten, eventueel attest zeilexamen …

  2. Kies een pleziervaartorganisatie ICC.

   Kies een pleziervaartorganisatie ICC uit deze lijst.

   U hoeft geen lid te zijn. In de lijst vindt u de link naar de webpagina van de pleziervaartorganisatie ICC.

  3. Dien een digitale aanvraag in bij uw pleziervaartorganisatie naar keuze.

   Op de website van de pleziervaartorganisatie kunt u een digitale aanvraag indienen voor een ICC. De pleziervaartorganisatie behandelt uw aanvraag verder en bezorgt u uw ICC.

 • De pleziervaartorganisaties ICC zijn uw contactpunt, ook bij verlies of beschadiging van uw kaart (= aanvraag duplicaat) of voor het aanvragen van een ICC met een hogere categorie (= aanvraag upgrade bv. van ICC type I naar ICC type IC).