Kortingen

Naar: Ik heb vragen over ...

 

 

Tram/bus/metro: kunnen ik (of mijn begeleider) kortingen krijgen? Hoe moet ik ze aanvragen?

 

Auto - Heb ik recht op kortingen? Hoe moet ik ze aanvragen?

 

Trein - Heb ik recht op kortingen? Hoe moet ik ze aanvragen?

 

Autocar - Heeft u recht op kortingen? Hoe moet u ze aanvragen? 

 

Vliegtuig - Heeft u recht op kortingen? Hoe moet u ze aanvragen?

 

Schip - Heeft u recht op kortingen? Hoe moet u ze aanvragen?

 


 

 

Tram/bus/metro: kunnen ik (of mijn begeleider) kortingen krijgen? Hoe moet ik ze aanvragen?

Slechtzienden (permanente invaliditeit van ten minste 90%) of blinden kunnen de “nationale verminderingskaart” op het openbaar vervoer aanvragen. Met deze kaart kunnen ze gratis reizen met de nationale treinen (in 2de klasse), met de tram, de bus en op de internationale treinen tot aan de grens.  Meer informatie over deze kaart en hoe je ze kan verkrijgen op de website van de FOD Sociale Zekerheid. Opgelet, om er bij de MIVB van te genieten, moet je je aanmelden bij een Bootik waar een vrijkaart op de Mobib-kaart zal worden opgeladen.

 

De MIVB, de TEC en De Lijn bieden ook andere kortingen aan die niet rechtstreeks verband houden met de handicap, zoals de kortingen voor de begunstigden van een verhoogde tegemoetkoming in de terugbetaling van gezondheidszorg, waarvan ook bepaalde personen met een handicap kunnen genieten. De kaart verhoogde tegemoetkoming moet bij de NMBS worden aangevraagd. Meer informatie op hun website. Win ook informatie in bij uw mutualiteit, bij de MIVB, de TEC of bij De Lijn.

 

Indien u in het Vlaamse Gewest woont en uw handicap wordt erkend door de bevoegde instanties, dan biedt  De Lijn u een gratis Buzzy Pazz of Omnipas-abonnement aan dat op een MOBIB-kaart wordt gezet  De kaart zelf kost 5 euro (administratiekosten), en blijft 5 jaar geldig. Heb je recht op een gratis abonnement, dan ontvang je een brief met de uitnodiging om je MOBIB-kaart met gratis abonnement aan te vragen (link).

 

Merk op dat de dienst “PHARE” voor het Brussels Gewest bepaalde tussenkomsten toekent voor verplaatsingskosten als deze verband houden met het werk, met een opleiding of een vrijwilligersactiviteit en er door de handicap bijkomende kosten moeten worden gemaakt. Meer informatie op hun website.

 

Begeleider: De NMBS levert een kaart kosteloze begeleider af die geldig is bij de 3 openbare vervoersmaatschappijen en die u toelaat om uw begeleider gratis te laten meereizen. Opgelet: voor de MIVB moet deze kaart op de Mobib-kaart worden opgeladen, informeer u hierover in Bootik. Meer informatie over de kaart kosteloze begeleider op de website van de NMBS of door te bellen naar de NMBS op het nummer 02/528 28 28.

 

Naar boven

 

 

Auto - Heb ik recht op kortingen? Hoe moet ik ze aanvragen?

Personen die als gehandicapte zijn erkend, genieten, onder bepaalde voorwaarden, een btw-tarief van 6% bij de aankoop van een voertuig en een terugbetaling van deze btw; een btw-tarief van 6% voor aanpassingswerken aan het voertuig; een vrijstelling van de verkeersbelasting en van de belasting op inverkeerstelling; een verlaagd btw-tarief voor onderhoudswerken aan, en herstelling van hun voertuig; alsook een verlaagd btw-tarief bij de aankoop van onderdelen en accessoires voor hun voertuig. De FOD Financiën is bevoegd voor deze materies. Meer informatie vindt u op hun website onder de rubriek gehandicapte autogebruikers U kunt de FOD ook telefonisch bereiken op het nummer 02/572 27 27 of per mail info.tax@minfin.fed.be

 

Voor het Brussels Gewest, biedt de dienst “PHARE” reststeun voor de aanpassing van uw voertuig. De voorwaarden en bedragen staan vermeld op hun website. Voor meer informatie kunt u contact met hen opnemen op het nummer 02.800 82 03

 

Voor het Vlaamse Gewest biedt VAPH financiële tegemoetkomingen aan voor de aanpassing van uw voertuig, en, in bepaalde gevallen, voor rijlessen. Voor meer informatie over de voorwaarden en de tegemoetkomingen:  https://www.vaph.be/ondersteuning-op-maat/hulpmiddelen/welke/refertelijst)

 

Voor het Waalse Gewest, biedt Aviq ook financiële tegemoetkomingen aan voor de aanpassing van uw voertuig. Meer informatie op hun website en in de Réglementation pour les aides matérielles. Als u een vraag heeft, kunt u contact opnemen met CICAT op het nummer 071/205.748 of per mail cicat@aviq.be

 

Naar boven

 

 

Trein - Heb ik recht op kortingen? Hoe moet ik ze aanvragen?

Internationale trein

Geen specifieke korting voor PBM op internationale reizen. Op bepaalde treinen zijn speciale plaatsen beschikbaar voor personen die moeten reizen met hun eigen rolstoel. Deze plaatsen bevinden zich in eerste klasse en dit tegen de prijs van een vervoersbewijs voor tweede klasse. Deze plaatsen moeten specifiek worden aangevraagd bij reservatie.

 

Binnenlandse trein

Slechtzienden (permanente invaliditeit van ten minste 90%) of blinden kunnen een “nationale verminderingskaart” op het openbaar vervoer aanvragen. Met deze kaart kunnen ze gratis reizen met de nationale treinen (in 2de klasse), en op de internationale treinen tot aan de grens.  Deze kaart wordt afgegeven door de FOD Sociale Zekerheid. Meer informatie: brochure van de FOD Sociale Zekerheid Er is geen korting voor de andere soorten handicaps.

 

De NMBS biedt ook andere kortingen aan die niet rechtstreeks verband houden met de handicap, zoals de kortingen voor de begunstigden van een verhoogde tegemoetkoming in de terugbetaling van gezondheidszorg, waarvan ook bepaalde personen met een handicap kunnen genieten. Meer informatie op hun website.

 

Naar boven

 

 

Autocar - Heeft u recht op kortingen? Hoe moet u ze aanvragen?  

Wij adviseren u rechtstreeks contact op te nemen met de autocarmaatschappij om te weten of ze kortingen toekent.  

 

Naar boven

 

 

Vliegtuig - Heeft u recht op kortingen? Hoe moet u ze aanvragen?  

 

Voorziet geen specifieke korting voor personen met beperkte mobiliteit. Voor de begeleiders, zie vraag “Vliegtuig - Heeft u recht op bijstand? Aan wie moet u bijstand vragen en hoe? Is bijstand gratis?".

 

Naar boven

 

 

Schip - Heeft u recht op kortingen? Hoe moet u ze aanvragen?  

 

Geen specifieke korting voor personen met beperkte mobiliteit. Voor de begeleiders, zie vraag "Schip- Moet/mag u worden begeleid? Kan een begeleider vereist worden en in welke gevallen? Heeft uw begeleider recht op een korting?".    

 

Naar boven