Ik zoek mijn vervoermiddel

Naar: Ik heb vragen over ...

 

 

Voor een verplaatsing in België

 

Wat zijn de mogelijkheden?

Er bestaan tal van mogelijkheden en het is niet altijd makkelijk om er zijn weg in te vinden. We sommen er enkele op:
Het openbaar vervoer van de MIVB (Brussels Hoofdstedelijk Gewest), van de TEC (Waals Gewest), van De Lijn (Vlaams Gewest) en van de NMBS maken hun traditionele verbindingen steeds beter toegankelijk voor PBM (meer informatie zie “Ik verplaats me met de tram/bus/metro” of zie  "Ik reis per trein".

 

De MIVB en de TEC bieden in hun respectieve zones, mits reservatie en onder bepaalde voorwaarden, specifiek vervoer aan voor PBM of voor personen met een handicap (meer informatie, vraag 4.2). In Vlaanderen kunnen personen met mobiliteitsbeperkingen die geen gebruik kunnen maken van het openbaar terecht bij het Openbaar Aangepast vervoer (OAV). Voor dit vervoer gelden de vastgelegde maximumtarieven van het compensatiedecreet. Meer informatie op de website meermobiel.be.

 

De gemeenten, de OCMW’s, de mutualiteiten en het Rode Kruis organiseren op hun beurt aangepast vervoer voor PBM. Er bestaan tot slot ook nog aangepaste vervoersmiddelen die in privaat beheer zijn (al of niet commercieel) of taxibedrijven die over aangepaste voertuigen beschikken (meer informatie, zie vraag “Aangepast vervoer- hoe aangepast vervoer vinden in mijn buurt? Tegen welke prijs en volgens welke dienstregelingen?”).

 

U kunt zich rechtstreeks informeren bij deze verschillende instanties. Maar u kunt ook hulp vragen om het best aangepaste vervoersmiddel te vinden.

 


Wie kan me helpen om het vervoersmiddel te vinden dat aan mijn noden is aangepast?

De keuze tussen al deze vervoersmiddelen zal vooral afhangen van de autonomie, de prijs, de gewenste reisweg en dienstregeling.

 

Personen die in het Vlaamse Gewest zijn gedomicilieerd, kunnen contact opnemen met de MAV (Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer) die u zal helpen om de beste oplossing voor uw verplaatsing te vinden volgens de kosten, dienstregelingen en uw noden. Deze bieden ook verschillende voordelen en kortingen aan.


Voor personen die zich in Vlaanderen of Brussel willen verplaatsen, biedt de website "meermobiel.be” zoekmethoden aan om het vervoersmiddel te vinden dat voor u geschikt is en deze site geeft ook uitleg over de verschillende beschikbare vervoerstypes https://meermobiel.be/vervoersmogelijkheden-vlaanderen-en-brussel.

 

In Brussel kan ook de dienst “Phare” u informeren over het in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beschikbare vervoersaanbod.


Bepaalde gemeenten centraliseren hun vervoersaanbod en kunnen u de weg wijzen naar de beste oplossing. Neem contact op met uw gemeente.

 

Voor verplaatsingen buiten België

 

Internationale reizen kunnen gebeuren per trein, per vliegtuig, met de autocar of per boot. Deze vervoersmiddelen bieden hulp aan PBM, voor meer informatie, neem een kijkje bij de FAQ die aan deze vervoersmiddelen zijn gewijd.