Lotte - Trainee Technisch deskundige luchtwaardigheid in de General Aviation

“Je draagt een grote verantwoordelijkheid, daarom moet je vijf jaar ervaring hebben alvorens je zelfstandig controles mag uitvoeren.”

 

Ik loop momenteel stage (traineeship) als technisch deskundige luchtwaardigheid. Wij toetsen aan de hand van de wetgeving, ervaring en een portie gezond verstand of het toestel op een correcte manier wordt onderhouden en of het zich in een luchtwaardige staat bevind. Indien ja, dan leveren wij hier een certificaat voor af. Zonder dit certificaat mag het toestel niet vliegen. Een grote verantwoordelijkheid, daarom moet je minstens vijf jaar ervaring hebben alvorens je zelfstandig op het terrein controles mag uitvoeren.

 

“Ik vind het heel leuk om deze categorieën toestellen te inspecteren omdat hier zoveel diversiteit aanwezig is.”

 

Momenteel krijg ik vooral opleiding voor de kleinere niet complexe toestellen die in privé-atmosfeer gebruikt worden ( clubtoestellen, trainingstoestellen, zweefvliegers, …) en toestellen die voor bepaalde redenen niet onder de Europese wetgeving vallen, bijvoorbeeld historische toestellen of zelfbouwtoestellen. Ik vind het heel leuk om deze categorieën toestellen te mogen inspecteren omdat hier zoveel diversiteit aanwezig is. Maar weinig toestellen hebben dezelfde configuratie waardoor we dus altijd met een ander geval te maken hebben. De dagen die ik op bureau spendeer in Brussel, bereid ik deze inspecties voor door mij onder te dompelen in onderhoudsprogramma’s, geschiedenis en probleempunten van het type toestel om zoveel mogelijk op de hoogte te zijn als we ter plaatse komen.

 

“Je bent nooit uitgeleerd want wetgeving en techniek veranderen constant.”

 

Het leuke aan de job is dat je altijd wel iets nieuws bijleert. Je bent nooit uitgeleerd omdat zowel wetgeving als techniek constant veranderen ter verbetering. Het leerproces gaat bovendien snel omdat je met veel mensen met verschillende ervaringen samenwerkt. Een ander pluspunt is de grote afwisseling tussen bureauwerk en work in the field. Het is nooit saai, iedere dag en iedere inspectie is anders.

 

“Met mijn collega’s ben ik met mijn gat in de boter gevallen.”

 

De collega’s zijn natuurlijk ook een hele belangrijke factor. Maar ook hierbij ben ik met mijn gat in de boter gevallen, want allen zijn erg behulpzaam en proberen mij zoveel mogelijk mee te nemen op inspecties en audits, zodat ik het maximale uit mijn stage kan halen. Vanaf mijn eerste werkdag gaven ze me het gevoel dat ik een volwaardig lid van de groep ben.