Al fietsend vergroot Lize de veiligheid van overwegen, terwijl ze de afstand met de burger verkleint

Als Lize, Inspectrice overwegen bij de DG Duurzame Mobiliteit en Spoorbeleid, een overweg inspecteert dan doet ze dat grondig. En meer dan waarschijnlijk ook met de fiets. Maak kennis met een fietsende collega!

 

Veiligheid voor alles

"Overwegen kunnen heel divers zijn en de vereiste signalisatie is dat dus ook. Mijn inspectieverslagen zijn een neerslag van een grondige analyse van de concrete situatie en ze bevatten zo nodig verbetervoorstellen, of beter gezegd verbetereisen. En als er een verbetering nodig is aan een overweg, dan moet het vooruit gaan. De bestaansreden van de regelgeving en onze inspecties is de veiligheid van mensen. Dan is er geen plaats voor laksheid!”

 

“Ik ben verantwoordelijk voor de overwegen in mijn zone die met Limburg, Antwerpen en een deel van Vlaams-Brabant niet alleen een flink deel van Vlaanderen beslaat, maar ook erg gevarieerd is. De ene dag zit ik tussen de industrie in de haven, een andere keer fiets ik langs een familie brulkikkers in het Waasland. De combinatie tussen het werk op kantoor met het meeschrijven aan MB’s en het opstellen van de inspectieverslagen en de inspecties op het terrein, is absoluut een troef.”

 

“Ik ben best wel streng, als er een verbetering nodig is aan een overweg, dan moet het vooruit gaan. De bestaansreden van de regelgeving en de inspecties is de veiligheid van mensen.”

 

Met de fiets is de afstand tussen burger en overheid meteen een pak kleiner

“Ik hou ervan dat ik bij de FOD Mobiliteit en Vervoer de vrijheid heb m’n functie in te vullen zoals ik dat zelf wil. En ik doe dat het liefst met de fiets. Als het even kan, doe ik m’n verplaatsingen met de fiets. Voorlopig staat het record op 170 km op één werkdag. Fietsen zit bij onze familie echt in het bloed. Zowel m’n mama als m’n tante zijn momenteel bijvoorbeeld op fietsvakantie. Ik geniet van de vrijheid en de flexibiliteit die je hebt met de fiets, je hebt meer oog voor mooie dingen en je hebt natuurlijk meteen gesport die dag!”

 

“Puur professioneel is het sowieso al een voordeel dat je overwegen meteen vanuit het perspectief van een fietser bekijkt. Ongeduldige fietsers zijn een risicogroep bij overwegen. Je trekt op de fiets minder de aandacht en zo kan je beter het spontane gedrag van weggebruikers observeren. Dat is heel nuttig, want daar gaat het uiteindelijk om.”

 

“Ik merk daarnaast dat het sympathiek en modern overkomt bij de burgers dat een ambtenaar zich met de fiets verplaatst. Mensen komen al eens sneller naar je toe voor een praatje, of zelfs met tips en voorstellen. Met de fiets is de afstand tussen overheid en burger meteen een pak kleiner.”