Webinar over alternatieve brandstoffen: “Schepen voortstuwen naar een duurzame toekomst”

Op vrijdag 19 november organiseerden onze collega's van DG Scheepvaart i.s.m. de vice-eersteminister en de minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne een webinar over alternatieve brandstoffen. Tijdens het webinar hadden we het over verschillende proefprojecten, het vereiste wettelijke kader voor het gebruik van alternatieve brandstoffen en de technologische en logistieke uitdagingen die hiermee gepaard gaan.

 

Achtergrond

De maritieme industrie is zich bewust van de klimaatnoodsituatie en levert daarom grote inspanningen om oplossingen te vinden voor de toekomst. In 2018 bepaalde de International Maritime Organisation (IMO) een eerste strategie voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door de internationale scheepvaart. De wereldwijde introductie van alternatieve brandstoffen zou daarbij integraal deel uitmaken van het bereiken van de algemene ambities.

 

België steunt de IMO in haar strategie om de emissies van het maritiem transport wereldwijd te verminderen en de overstap te maken naar alternatieve brandstoffen. Om deze overgang tot een goed einde te brengen, is internationale samenwerking van vitaal belang.

 

Huidige situatie

De timing van dit webinar is niet willekeurig. De klimaatconferentie COP26 is net achter de rug en België onderschreef er twee belangrijke doelstellingen voor een duurzame scheepvaart: de Declaration on Zero Emission Shipping by 2050 en de Clydebank Declaration. Met deze twee initiatieven willen ambitieuze landen zoals België enerzijds meer wegen op het internationaal beleid inzake scheepvaart en anderzijds inzetten op een betere samenwerking. Door deze doelstellingen te onderschrijven, zetten we als land en als scheepvaartnatie een grote stap richting een betere toekomst. Meer informatie over deze twee verklaringen vindt u hier.

 

Programma

Tijdens dit webinar kwamen verschillende sprekers aan het woord: de minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne, onze collega’s Bart Heylbroeck en Els Claeys (FOD Mobiliteit en Vervoer, DG Scheepvaart), Roy Campe (CMB Tech), Frederik Van Huffel (Exmar Technical), Tim Berckmoes (ABC Engines), Peter Vander Graaf (Lloyd’s Register of Shipping), Martial Claudepierre (Bureau Veritas) en Hélène Smidt (Royal Belgian Shipowners Association).

 

Heeft u de webinar gemist? Dan kunt u die hier integraal herbekijken.

 

Het gedetailleerde programma, de presentaties en een biografie van de sprekers vindt u hier

 

Let wel: wegens het internationaal karakter van dit evenement, verliep het webinar volledig in het Engels. Bijgevolg zijn de presentaties uitsluitend in het Engels beschikbaar.