Veiliger varen dankzij geregistreerde kleinzeilerij

Gaat u binnenkort het water op met een kleinzeilerijvaartuig? Ga voor uw eigen veiligheid en die van uw passagiers zeker na of het vaartuig correct geregistreerd is, want dit is verplicht.  

  

Bij uw registratie hoort een registratienummer, dat aangebracht moet worden op het vaartuig. Dat nummer is vergelijkbaar met de nummerplaat van een auto: door het nummer kan het vaartuig in geval van nood sneller geïdentificeerd worden door de hulpdiensten.  

  

Maar ook voor het milieu is de registratie een goede zaak: wanneer een achtergelaten vaartuig (of ‘weesvaartuig’) gevonden wordt, kan het dankzij de registratie evenwel geïdentificeerd worden. Zo vermijden we dat dergelijke vaartuigen op het strand of langs de kant van de weg achtergelaten worden als zwerfvuil

  

Voor de kleinzeilerij is de procedure heel eenvoudig: de aanvraag gebeurt volledig digitaal en u hoeft slechts drie documenten toe te voegen. Bovendien is het voordeliger dan gewoonlijk: u betaalt slechts € 30 in plaats van € 50. Na vijf jaar kunt u uw registratie gratis vernieuwen.  

  

Meer informatie over kleinzeilerij vindt u hier.