Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid: ‘All for zero’-doelstelling

Iedere week zijn er nog steeds te veel verkeersdoden in ons land. Omdat veiligheid op de weg een reëel maatschappelijk probleem is, werd op dinsdag 23 november in Schaarbeek de 6e editie van de Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid georganiseerd. Het doel: weggebruikers sensibiliseren over de dramatische gevolgen van ongevallen en hen bewustmaken van hun verantwoordelijkheid op de weg.


Het was voor de ministers van Mobiliteit, Georges Gilkinet, van Justitie, Vincent Van Quickenborne, en van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, de gelegenheid om hun gemeenschappelijke doelstelling opnieuw in de verf te zetten. Via het  ‘Federaal actieplan verkeersveiligheid’ (PDF, 828.07 KB), waar de FOD Mobiliteit en Vervoer een grote bijdrage aan heeft geleverd, willen ze het aantal verkeersdoden in België tot nul herleiden. De 32 maatregelen, die gebaseerd zijn op de aanbevelingen van de Federale Commissie voor Verkeersveiligheid en input via burgerparticipatie, zijn gericht op de belangrijkste gevaren op de weg: gsm-gebruik achter het stuur, veiligheid bij spoorwegovergangen, recidive in het verkeer en het gebruik van stoffen die de waakzaamheid achter het stuur verminderen. 


Ook federaal minister Georges Gilkinet, Vlaams minister Lydia Peeters, Waals minister Valérie De Bue en Brussels minister Elke Van den Brandt maakten van deze dag gebruik om het allereerste  ‘Interfederaal plan voor verkeersveiligheid’ (PDF, 1.12 MB) voor te stellen en symbolisch te ondertekenen. Om hun ‘All for Zero’-doelstelling te bereiken, zullen hun acties focussen op een betere informatieuitwisseling, aangepaste wetgeving, de bestrijding van gevaarlijk gedrag en alternatieve sancties die doeltreffender zijn. Het interfederale plan richt zich ook op actieve weggebruikers, voornamelijk voetgangers en fietsers, en het gebruik van nieuwe technologieën. 

 

Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit: "Hokjesdenken heeft nog geen enkele verkeersdode kunnen vermijden. Daarom willen we nu nog beter samenwerken zodat het beleid op de verschillende niveaus op elkaar is afgestemd en we de burgers nog beter beschermen. Mobiliteit is een vrijheid en daar kunnen we alleen maar van genieten als we ons veilig voelen in het verkeer."