Opvallendste conclusies uit onze enquête pleziervaart

De enquête pleziervaart was een succes met een kleine 3000 deelnemers voornamelijk actieve watersporters en beoefenaars van de pleziervaart. De resultaten zullen samen met de sector verder worden onderzocht om gezamenlijk de watersport en de pleziervaart te promoten om meer #samenophetwater te vertoeven. Dit zijn de opvallendste conclusies:

 

  1. Mensen komen vooral in contact met de watersport of pleziervaart via vrienden en familie (42% bij jongeren en 50% bij ouderen) en omdat ze er mee opgegroeid zijn (respectievelijk 36% en 35%).

  1. Met uitzondering van het suppen of golfsurfen is de verdeling in uitgeoefende activiteiten tussen man of vrouw ongeveer gelijk. Vooral suppen is populair bij vrouwen (12% tegenover 5 % bij mannen). De sector is bijzonder divers en mooi verdeeld met de zeilsport als populairste sport (15 % bij zowel mannen als vrouwen).

  1. Over alle leeftijden heen, appreciëren alle watersporters en beoefenaars van de pleziervaart de buitenactiviteit en de natuur. Op een schaal van 1 tot 5 geeft iedereen aan beide aspecten een score tussen 4 en 5. Jongeren gaan ook op zoek naar het avontuur (score van 4 op 5) en de sportieve uitdaging (score van 4 op 5). De oudere generatie waardeert in het bijzonder de rust (score van 4,5 op 5) en de vrijheid (score van 4 op 5).

  1. Het zwerfvuil in het water is een bezorgdheid van watersporters en beoefenaars van pleziervaart bij elke leeftijd. Op een schaal van 1 tot 5 geeft iedereen een score van 4 tot 4,5 bij de stelling dat er meer acties nodig zijn rond bewustmaking en vermindering van zwerfvuil in het water.