Het Europees Jaar van de Spoorwegen - 2 miljoen voor revival nachttrein

2021 is het Europees Jaar van het spoorwegen: een initiatief van de Europese Commissie om de trein als duurzaam, innovatief en veilig vervoermiddel in de kijker te zetten.  Ook België blijft investeren in de spoorsector, met onder andere de herintroductie van de nachttrein als duurzaam alternatief voor de korte afstandsvluchten binnen Europa. Deze investering komt op het ideaal moment, met de steeds grotere focus op het klimaat. 7 op 10 Belgen geeft aan met de nachttrein te willen reizen.

 

 

2 miljoen euro voor de heropleving van de nachttreinen

Het opzetten van een nachttreinverbinding is een enorme investering, waar veel bij komt kijken. Om het aanbod in België te doen groeien, moeten de initiatiefnemers ondersteund worden bij het opzetten van hun projecten. De federale regering besliste om vanaf 2022 zo’n 2 miljoen euro vrij te maken hiervoor. Goed nieuws voor de nachttrein dus!

 

De FOD Mobiliteit en vervoer liet ook een studie uitvoeren om na te gaan welke de meest beloftevolle Europese bestemmingen zijn voor een modale overstap naar het spoor. De resultaten hiervan worden later dit jaar verwacht. Met deze studie hopen we een beter beeld te krijgen van de op te zetten verbindingen met Brussel.

 

 

Een duurzaam alternatief voor Europees vliegverkeer

Zowel voor zakenreizen als voor plezier, voor verre afstanden kiest de Belg nog steevast voor een vliegticket om zijn bestemming te bereiken (bron, FOD Mobiliteit, augustus 2021). Maar de klimaatdrang en de hernieuwde interesse in de nachttreinen kan hier wel eens verandering in brengen.

 

Ook onze vice-eerste Minister en Minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, is enthousiast: "Slapen in Brussel en na een treinrit wakker worden in Wenen, Milan of Malmö: de trein doet ons dromen en ik wil iedereen daarvan laten genieten. Daarom ben ik erg blij dat er nu een specifiek budget vrijgemaakt wordt om de nachttrein in België te steunen. Deze regering werkt eraan om van België een hub voor nachttreinen te maken. Meer treinen, minder vliegen!"

 

 

62% van de Belgen wil met de nachttrein reizen

Het momentum voor de nachttrein is er. De FOD Mobiliteit en vervoer bevroeg in 2019 2.000 Belgen over hun verplaatsingen over de grenzen heen (bron, FOD Mobiliteit, augustus 2021). De nachttrein komt verrassend goed uit deze enquête. Deze meer duurzame manier van reizenwordt over het algemeen positief onthaald. Bijna 7 op 10 van de ondervraagden is bereid de trein te kiezen voor langere afstanden, teneinde de negatieve ecologische impact van vliegtuig en auto te verminderen. Voorwaarde hiervoor is wel de praktische haalbaarheid en een concurrerende prijs.