Gedronken en de weg op? Nieuwe sensibiliserende boodschap bij verkeersboete

Bent u tegengehouden met een glas te veel op achter het stuur? Dan kunt u zich verwachten aan een boete. Dat is natuurlijk niet fijn, maar drinken en rijden gaat echt niet samen. Bij die boete zit nu een nieuwe sensibiliserende boodschap. Die moet duidelijk maken waarom alcohol voor bestuurders zo gevaarlijk is en wat de gevolgen daarvan zijn. 

 

Zo heeft meer dan 38 procent van de zwaargewonde bestuurders een alcoholgehalte boven de 0,5 promille in het bloed. Alcohol is een van de drie meest voorkomende oorzaken voor verkeersslachtoffers, naast onaangepaste snelheid en gsm’en achter het stuur. 

 

Een gezamenlijk project 

De nieuwe boodschap is een onderdeel van de sensibiliseringscampagne die in mei 2019 gestart werd. Verkeersovertreders ontvangen daarbij naast de betaaluitnodiging van hun boete ook een sensibiliseringsfiche met uitleg over de verkeersveiligheidsrisico’s. Het gaat om een gezamenlijk project van de FOD Mobiliteit en Vervoer, de FOD Justitie, VIAS institute en de drie gewesten. 

 

Deze manier van sensibiliseren vormt een van de initiatieven om het aantal ongevallen naar beneden te krijgen. Jaarlijks vallen er nog altijd meer dan 45.000 verkeersslachtoffers op de Belgische wegen. Meer dan 600 personen daarvan komen ter plaatse of binnen de 30 dagen na het ongeval om het leven. 

 

Meer info?