Hoe gebruik je best een elektrische step?

Sinds enkele maanden neemt het gebruik van elektrische (deel)steps in enkele grote steden dag na dag toe. De FOD Mobiliteit en Vervoer wil gebruikers herinneren aan de verkeersregels die voor dit relatief nieuwe vervoersmiddel gelden.


Snelheid

Wie een step gebruikt, wordt aanzien als een fietser van zodra hij of zij sneller dan ‘stapvoets’ rijdt. In dat geval moet je dezelfde verkeersregels volgen die voor fietsers gelden en op het fietspad rijden, of wanneer er geen fietspad is, op de rijbaan. Ook moet je de wegsignalisatie voor fietsers volgen.


Wie stapvoets met een elektrische step rijdt, geldt als voetganger en moet zich ook zo gedragen. Dat betekent dat je het voetpad moet gebruiken, moet oversteken aan een zebrapad, …


De maximaal mogelijke snelheid van een elektrische step mag niet hoger zijn dan 25 km per uur. Steps die toch sneller kunnen gaan, zijn niet op de openbare weg toegelaten.

 

Respecteer de wegcode

Om een elektrische step te gebruiken heb je geen rijbewijs nodig, maar dat betekent uiteraard niet dat je als bestuurder de wegcode niet moet volgen. 

 

Als je met een e-step rijdt,

  • veroorzaak geen hinder of een gevaarlijke situatie voor andere weggebruikers
  • pas je snelheid aan in de voetgangerszones
  • zijn autowegen en autosnelwegen verboden (bijvoorbeeld de tunnels in Brussel).

 

In de fietsstraten hebben steppers dezelfde rechten en verplichtingen als fietsers. Ze mogen dus ook rijden in de verboden richting van éénrichtingsstraten wanneer een bord dit toelaat voor fietsers. 


Ten slotte, het is verboden te rijden met een step in stations en openbare gebouwen. 

 


Parkeren

Laat de step niet achter op een plek waar hij de andere weggebruikers hindert. Bovendien moet je ook rekening houden met de lokale regels.

 


Veiligheid

De wegcode voorziet geen minimum leeftijd voor het rijden met een step. De steppers moeten wel de gebruiksvoorwaarden van de onderneming die ze ter beschikking stelt, respecteren. Het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen.


Rijden onder invloed van alcohol is volledig verboden. Op dat vlak vallen steppers onder dezelfde wetgeving als autobestuurders (niet meer dan 0,5 promille alcoholgehalte). En het is dus ook niet toegelaten om te steppen met een smartphone in je handen. 


Bovendien is het verplicht om, tussen zonsondergang en –opgang wanneer het zicht beperkt is tot 200m, een wit of geel licht aan de voorkant en een rood achterlicht te dragen. Dit kan bijvoorbeeld op de kleding, rugzak of helm bevestigd worden. 


Ten slotte is het aanbevolen om een familiale verzekering af te sluiten die de schade veroorzaakt aan derden vergoedt.