Einde van de regularisatieperiode voor de inschrijving van gebruikte speed pedelecs

Sinds december 2015 moeten alle speed pedelecs, bromfietsen en lichte vierwielers in ons land ingeschreven zijn bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Tot 11 december 2017 was er een regularisatieperiode voor bromfietsen en lichte vierwielers. De eigenaars van een speed pedelec kregen een jaar extra de tijd. Op 11 december 2018 loopt deze regularisatieperiode dus definitief af en is het onmogelijk om ze nog in te schrijven.

 

Ben je eigenaar van een speed pedelec en moet je deze nog inschrijven? Volg dan deze stappen:

 

1. Verzamel de nodige documenten.

  • Het origineel Europees (CoC) of Belgisch gelijkvormigheidsattest (of duplicaat) of een duidelijk leesbare kopie.
  • Of een attest van verlies/diefstal van het gelijkvormigheidsattest afgeleverd door de Politie voor zover de speed pedelec er ooit één gehad heeft.
  • Heb je een speed pedelec zonder Europese homologatie? Dan kan je een nationale homologatie aanvragen bij de Gewestelijke overheden, als je speed pedelec aan alle technische voorschriften voldoet.

2. Begeef je met je document naar een bpost-kantoor. bpost zal de technische gegevens van je voertuig overmaken aan de DIV. 

 

3. Je ontvangt van bpost een formulier voor de aanvraag tot inschrijving dat je moet vervolledigen, ondertekenen en voorleggen aan je verzekeraar. Je verzekeraar zal dan de inschrijving afronden.

 

4.  De postbode bezorgt je de kentekenplaat die je op je speed pedelec bevestigt. (kostprijs: 42 euro). Bewaar zorgvuldig het kentekenbewijs (dat  bestaat uit twee delen: één luik om thuis te bewaren en één om te bewaren bij je speed pedelec). 

 

Als de aanwezigheid van een niet-ingeschreven speed pedelec na 11 december 2018 op de openbare weg wordt vastgesteld, loop je het risico op een boete van € 116!

 

Meer informatie over elektrische fietsen vind je hier.

Meer informatie over de inschrijvingsprocedure vind je hier.