Droneguide.be staat online

Vrijdag 2 maart 2018 — Belgocontrol en het Directoraat-Generaal Luchtvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer (DGLV) lanceren vandaag droneguide.be. Dat digitale platform moet dronegebruikers in België ondersteunen. Zowel professionelen als particulieren zullen er informatie vinden over het gebruik van hun drones, alsook een interactieve kaart van het luchtruim. Tegen de zomer zal er ook een mobiele applicatie beschikbaar zijn in het droneguide-aanbod.

Droneguide.be is een internetsite die bestemd is voor het grote publiek, waarop dronegebruikers nuttige informatie kunnen terugvinden. De site is opgebouwd rond een kaart, waarop duidelijk aangeduid staat waar drones mogen vliegen en welke gebieden verboden zijn voor drones (tijdelijk of permanent). Droneguide.be bevat daarnaast ook nog algemene informatie en nuttige links. Voor de ontwikkeling van de site deden Belgocontrol het DGLV een beroep op Unifly, een jong Belgisch bedrijf dat uitgegroeid is tot Europese leider op het vlak van het beheer van onbemand luchtverkeer (Unmanned Traffic Management of UTM).

Mobiele applicatie tegen de zomer

Tegen deze zomer zal droneguide ook beschikbaar zijn als applicatie voor smartphones en tablets. Dankzij de geolocatiefunctie zullen de gebruikers kunnen zien of ze hun drone kunnen laten opstijgen en in welke omstandigheden op een welbepaalde plek, overal in België. Naast die interactieve kaart zal de app uitgerust zijn met een aantal praktische functionaliteiten. Zo zullen de piloten van recreatieve drones hun vlucht via hun smartphone of tablet kunnen voorbereiden en laten valideren.

Ten slotte zal tegen eind dit jaar een versie van droneguide beschikbaar zijn voor professionele gebruikers. Ze moeten vooraf een account aanmaken en kunnen zich op de app aanmelden om hun drones, piloten en vluchten te kunnen beheren en eventuele uitzonderingen aan te vragen bij het Directoraat-generaal Luchtvaart rechtstreeks via hun smartphone of tablet. De app zal ook allerhande luchtvaartinformatie bieden die nodig is om een vlucht te plannen.