Recidive : 1+1=3 in het verkeer !

Uit een onderzoek van het BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid) blijkt dat minder dan 1% van de Belgen op de hoogte is van de strengere maatregelen voor recidivisten. Omdat meer verkeersveiligheid en minder verkeersslachtoffers één van onze belangrijkste doelstellingen zijn, willen we eraan herinneren dat in het verkeer 1+1=3.

 

Sinds 1 januari 2015 beschouwt de wet ‘recidive’ breder zodat ook combinaties van de zwaarste overtredingen bestraft kunnen worden. Voordien konden enkel gelijke overtredingen meegenomen worden voor de beoordeling van een recidive. Met deze nieuwe maatregelen worden chauffeurs geviseerd die ondanks een eerste veroordeling toch opnieuw een zware overtreding begaan. Uit een onderzoek van het BIVV blijkt dat minder dan 1% van de Belgen dit weet. Het is voor onze FOD dus belangrijk om eraan ter herinneren dat in het verkeer 1+1=3.

 

Aarzel niet om deze boodschap onder je contacten te verspreiden via onze Twitter account, onze Facebookpagina of Linkedin.

 

Vraag je vrienden om de wegcode te respecteren en een rode kaart te vermijden. De straffen voor recidive zijn dan ook niet min.

Een bestuurder die al veroordeeld is voor bijvoorbeeld rijden onder invloed van alcohol zal bij volgende overtredingen volgende sancties opgelegd krijgen door een politierechter:

Deze sancties worden toegepast voor:

  • Rijden onder invloed van alcohol en drugs
  • Rijden zonder geldig rijbewijs
  • Vluchtmisdrijf
  • Overdreven en onaangepaste snelheid
  • Gebruik van een radarverklikker
  • Overtredingen van 4e graad (vb. negeren van bevelen van een bevoegde agent)

Meer informatie