Duurzame mobiliteit

Wereldfietsdag: 14% van de Belgische werknemers gebruikt de fiets voor het woon-werkverkeer

De federale enquête over het woon-werkverkeer vond in 2021 voor de 6de keer plaats sinds 2005. Alle werkgevers, private en publieke, die minstens 100 werknemers in dienst hebben, moesten een vragenlijst invullen voor elk van hun vestigingseenheden waar minstens 30 mensen tewerkgesteld zijn. In totaal namen 3.598 verschillende werkgevers deel, goed voor 9.731 vestigingseenheden en 1,6 miljoen betrokken werknemers. 

Tot de belangrijkste conclusies behoren de explosieve toename van het fietsgebruik over het hele land, met een aandeel van 14,1% tijdens de woon-werkverplaatsingen en een stijging van +26,3% ten opzichte van 2017. De opkomst van elektrische fietsen en speedpedelecs is mede verantwoordelijk voor die groeiende populariteit. De tweewieler is zo een reëel alternatief voor de auto geworden. 

Dit komt neer op 20,8% werknemers in Vlaanderen, 7,2% in Brussel en 2,4% in Wallonië. Volgens de werkgevers zijn die verschillen te wijten aan het reliëf van het landschap, in het noorden van het land is het namelijk vlakker dan in het zuiden; maar ook aan de fietsinfrastructuur die beter ontwikkeld is in Vlaanderen en in Brussel. 

Meer informatie en de volledige resultaten van de laatste enquête over woon-werkverkeer vindt u op onze website
 

Bij FOD Mobiliteit, 109.762 km afgelegd door onze collega's in 2022! 

In 2018 riepen de Verenigde Naties 3 juni uit tot Wereldfietsdag, maar onze FOD publiceert (al 23 jaar) regelmatig cijfers over de woon-werkverplaatsingen van onze collega's, waaronder met de fiets. 

In onze FOD kregen in 2022 158 mensen een fietsvergoeding. Dat zijn in totaal 109.762 gefietste kilometers, met als langste afstand 104 kilometer in één rit!  

Onze interne fietskampioen, Peter, fietste in zijn eentje 4.992 kilometer in 2022.  

Peter Andries Peter, expert in mobiliteitsstudies: “Fietsen heeft veel voordelen voor mijn woon-werkverkeer: ik kan vertrekken wanneer ik wil, geen stress over vertragingen, files of parkeren. Ik kan genieten van de buitenlucht, de natuur. Fietsen ontspant mij, het maakt mij gelukkig en maakt mijn hoofd leeg. Ik voel mij fitter en gezonder. 

Ik vind dat we onze ecologische voetafdruk moeten proberen beperken. Via de federale diagnostiek woon-werkverkeer willen we de grote werkgevers stimuleren om meer duurzame oplossingen te bieden wat betreft het woon-werkverkeer van hun werkgevers. Ook verzamelen we gegevens ter ondersteuning van mobiliteitsbeleid mobiliteitsstudies en mobiliteitsprojecten.”