Weg

Verkeersveiligheid | Eerste nationale actieweek reizigersvervoer succesvol afgerond

In de week van 24 tot 28 juni organiseerde de FOD Mobiliteit en Vervoer de eerste nationale actieweek reizigersvervoer. In deze week legde de dienst wegcontrole hun focus op de controle van autobussen en autocars die onderweg, maar vooral op populaire bestemmingen zoals Walibi, Bellewaerde, Bobbejaanland, Bokrijk, Pairi Daiza en Plopsaland werden gecontroleerd. In totaal waren er meer dan 20 controleurs bij de actieweek betrokken.
 

Bijna 300 voertuigen gecontroleerd: 1/7 niet in orde

In totaal werden er 288 autobussen en autocars gecontroleerd waarvan 44 in overtreding waren, dit is 1 op 7.

Vooral het aantal zware overtredingen is alarmerend, er werden niet minder dan 34 overtredingen op de regels op de rij en rusttijden vastgesteld, daarnaast werden 4 overtredingen in verband met de bestuurderskaart vastgesteld. Dit wordt vaak gedaan om zware overtredingen op de rij en rusttijden te verdoezelen. 10 keer waren bussen zonder de voorgeschreven vervoersvergunning onderweg.

10 keer werd de tachograaf niet gebruikt terwijl dit eigenlijk moest en 4 keer was de tacho niet in overeenstemming met de regelgeving of niet gekeurd. Daarenboven werden ook nog overtredingen op de wegcode vastgesteld. Zo werden 2 bestuurders met hun GSM achter het stuur betrapt en reed er een bus zonder de verplichte verbandkist rond en was de keuring van een bus helemaal verlopen. Enkele keren werd ook het reisblad niet correct ingevuld.

Al in al werden tijdens deze week 56.764 Euro aan boetes geïnd. Daarnaast werden nog 3 processen-verbaal opgesteld waarover het parket zich nog zal moeten buigen.
 

Enkele zeer zware gevallen

Een wegcontrole geeft altijd maar een beperkt beeld van het achterliggende bedrijf. Daarom mogen zich bedrijven diens bussen tijdens de week negatief zijn opgevallen aan volledige bedrijfscontrole verwachten. Bedrijven zoals de droevige recordhouder van de week, die erin slaagde om in de 28 dagen voorafgaand aan de controle, niet minder dan 9 overtredingen op de dagelijkse rust en 3 overtredingen op de wekelijkse rust op te stapelen. Dit waren uiteindelijk zo veel overtredingen dat het boetebedrag tot het maximumbedrag voor onmiddellijke inningen van 2.750€ naar beneden moest worden herleid.

De bedrijfscontrole zal hiervan werk maken.
 

Ook positieve reacties van de chauffeurs

Veel bestuurders lieten aan de controleurs weten dat zij voorstaanders zijn van meer controles op de sector in het algemeen en van de nationale actieweek in het bijzonder.

De FOD Mobiliteit en Vervoer zal hun niet teleurstellen. Achter de schermen is het werk aan de tweede editie van de nationale actieweek reizigersvervoer al begonnen.