Scheepvaart

Storm op zee: hoe zorgen we voor veilige windmolenparken?

In 2022 raakten bij de hevige storm Eunice verschillende schepen in de problemen op de Noordzee. Een daarvan kon een aanvaring met een windturbine nipt vermijden en het geworpen anker vormde een ernstig gevaar voor onderzeese kabels. Om de risico’s beter te begrijpen en de veiligheid op de Noordzee tijdens extreme weersomstandigheden te verhogen, hebben de FOD Mobiliteit en Vervoer en de FOD Volksgezondheid een studie laten uitvoeren. De resultaten werden op 8 januari gepresenteerd.

Risico’s van extreem weer

Bij zware weersomstandigheden kan een schip de controle verliezen. Gebeurt dat in de nabijheid van een windmolenpark, dan is er een reëel risico op aanvaring met een windmolen. Bovenop de materiële schade kunnen de gevolgen daarvan zeer ernstig zijn voor mens, milieu en de economie.

Schepen die geankerd liggen bij extreem weer of het anker werpen in nood, kunnen onderzeese infrastructuur zoals elektriciteitskabels, communicatiekabels of pijpleidingen beschadigen. De gevolgen daarvan zijn zeer ingrijpend en een herstelling kan maanden duren.

Maatregelen voor een veiligere Noordzee

Spreekster presenteert mogelijke maatregelen

Om een beter inzicht te krijgen in de schepen en gebieden die het hoogste risico inhouden, werd een studie besteld door de FOD Mobiliteit en de FOD Volksgezondheid. De studie werd betaald met middelen uit het Fonds Leefmilieu, dat mede gefinancierd wordt door de windmolenparken op zee. Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op en resulteerde in een reeks risicoverlagende voorstellen.

Zo geeft de studie mogelijke voorbereidende maatregelen voor een aangekondigde storm. Door te kijken naar karakteristieken zoals het scheepstype en de lengte, kan het risico beter worden ingeschat. Tijdens een storm is de opvolging van scheepsbewegingen in of rond de geïdentificeerde risicogebieden belangrijk om tijdig te kunnen anticiperen.

Ook werd er gekeken welke maatregelen in het buitenland werden genomen en die ook bij ons kunnen bijdragen tot een veiligere Noordzee.

Drukke en risicovolle Noordzee

Windmolenparken, kabels, pijpleidingen en vaarroutes: het is druk in de Belgische Noordzee. Als onderdeel van de studie werden dan ook verschillende scenario’s gesimuleerd om de impact van stormweer zo nauwkeurig mogelijk te na te bootsen. De mogelijke maatregelen werden vervolgens geëvalueerd door een panel van experten.

De bestaande en nog te ontwikkelen windmolenparken hebben een belangrijke impact op de beschikbare ruimte voor de scheepvaart, in het bijzonder bij extreem weer. Het is dan ook belangrijk om veiligheid en economie met elkaar te verzoenen.

 

Lees de volledige studie: