Weg

Ken jij de nieuwe regels en wetgeving voor elektrische steps nog?

Sinds 1 juli 2022 zijn er nieuwe regels en wetten ingegaan voor alle gemotoriseerde voortbewegingstoestellen. Dit zijn alle motorvoertuigen met één of meer wielen die een maximumsnelheid hebben van 25 km per uur zoals elektrische steps, monowheels, elektrische skateboards, elektrische rolstoelen, enz.  
Weet jij nog wat die nieuwe wetten en regels waren? We herhalen hieronder nog eens kort waar je op moet letten.  

Niet op het trottoir, wel op het fietspad 

De bestuurders van een gemotoriseerd voortuig mogen niet meer op het trottoir rijden. Volgens de nieuwe wetgeving worden ze gelijkgesteld aan fietsers. Daarom zijn ze voortaan verplicht om op het fietspad of op de weg te rijden.  

Verboden onder de 16 jaar 

Elektrische steps en gemotoriseerde voertuigen gaan zeer snel en zijn levensgevaarlijk in het verkeer. Daarom is het gebruik van elektrische steps verboden voor kinderen of tieners onder de 16 jaar.  

Niet met twee of drie personen rijden op één step 

Voortaan is het verboden om passagiers te vervoeren met een elektrische step. Het is levensgevaarlijk als je met twee of met drie personen op één step rijdt. Bovendien zijn de e-steps niet stabiel genoeg om passagiers mee te nemen.  

Aangepaste parkeerzones 

Om te voorkomen dat elektrische steps in het midden van de weg staan, zijn er aangepaste parkeerzones met parkeerverbod voorzien waar elektrische steps of andere gemotoriseerde voortuigen dus niet mogen staan. Op sommige plekken waar geen parkeerverbod staat gesignaleerd, is het toegelaten om te parkeren op het voetpad op voorwaarde dat het toestel de doorgang voor andere weggebruikers niet belemmert.