Scheepvaart

DG Scheepvaart overhandigt logboek met wensen voor zeevarenden aan IMO

Op 16 mei overhandigde Peter Claeyssens, Directeur-Generaal Scheepvaart, het logboek boordevol wensen voor zeevarenden in Londen aan Arsenio Dominguez, de secretaris-generaal van de IMO (Internationale Maritieme Organisatie). Het logboek speelde eerder dit jaar een belangrijke rol tijdens de Brusselse Conferentie over het Welzijn van Zeevarenden op 8 maart in het Egmontpaleis en moet nu een bron van inspiratie zijn om het welzijn van zeevarenden te verbeteren. 

Terugblik op de conferentie  

Het leven van zeevarenden is namelijk niet altijd even gemakkelijk. Door recente ontwikkelingen zoals de coronacrisis of de oorlog in Oekraïne staat hun welzijn nog meer onder druk. Daarom verzamelde op 8 maart 2024 de maritieme gemeenschap uit alle hoeken van de wereld in het Egmontpaleis voor de Brusselse Conferentie over het Welzijn van Zeevarenden. De aanwezigen reflecteerden over hoe ze zeevarenden beter kunnen ondersteunen.  

Naast interessante keynote speeches en ministeriële toespraken over het thema stonden er ook verschillende panels op het programma. Die behandelden uiteenlopende onderwerpen zoals het mentaal welzijn van zeevarenden of de inclusie van vrouwen in het beroep, een thema dat op internationale vrouwendag niet kon ontbreken. 

Wensen voor zeevarenden 

De rode draad doorheen de dag was het logboek. Alle deelnemers van de conferentie kregen de kans om hun boodschappen en wensen voor zeevarenden erin te laten vereeuwigen. Tijdens de 108e editie van het Maritieme Veiligheidscomité van de IMO overhandigde Peter Claeyssens het boek officieel aan de secretaris-generaal van de IMO. Het logboek moet dienen als basis voor toekomstige internationale initiatieven om het welzijn van zeevarenden te verbeteren. 

Diederik Wéreau, organisator Brusselse Conferentie over het Welzijn van Zeevarenden: “Ik heb er alle vertrouwen in dat de initiatieven in het logboek bij de IMO in goede handen zijn. Hopelijk zal dit een verschil maken voor de zeevarenden, want het welzijn van zeevarenden is en blijft voor België een topprioriteit. Ik ben ervan overtuigd dat dit nog maar het begin is en dat we zeker niet de laatste zullen zijn die zeevarenden in de schijnwerpers zetten.”