Scheepvaart

Coherente aanpak voor het welzijn van zeevarenden

Op 24 september vond de North European Maritime Authority Medical Group (NEMAM) plaats in Brussel. De deelnemende landen bespraken hoe ze de maritieme geneeskunde verder kunnen harmoniseren. Daarom deed België twee voorstellen: de vereisten voor maritieme artsen standaardiseren en een internationale tool lanceren voor digitale medische getuigschriften voor zeevarenden.

Internationaal bestaan er al veel afspraken om de veiligheid op zee te garanderen. Een uitzondering daarop is de toepassing van de maritieme geneeskunde, waar elk land andere standaarden hanteert. Dat zorgt voor risico’s voor zeevarenden en hun collega’s want op zee zijn alle functies kritieke functies.

Daarom richtten tien landen samen de NEMAM-werkgroep op: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Zij maken afspraken die als benchmarks functioneren om medische standaarden, medische uitrusting en de erkenning van maritieme dokters te harmoniseren. De groep heeft haar nut al bewezen in de uitdagingen rond covid en mpox.

“Met deze afspraken willen we voorkomen dat mensen die afgekeurd werden, dokters blijven bezoeken tot ze die ene vinden die hen wel goedkeurt. Daarmee brengen ze niet alleen zichzelf, maar de hele bemanning in gevaar.”
Bart Heylbroeck

Concreet moet de bemanning van Belgische schepen altijd gecertificeerd zijn door artsen die door België of andere EER-landen gecertificeerd zijn. Om deze regels breder ingang te doen vinden, deed België op deze NEMAM twee voorstellen:

  • De vereisten van maritieme artsen standaardiseren, zodat de erkenning van artsen overal op dezelfde manier gebeurt.
  • Eén internationale tool voor de digitalisatie van medische getuigschriften lanceren. Momenteel gebruikt ieder land zijn eigen papieren getuigschriften, maar voor andere landen is het moeilijk om te weten of die geldig zijn. In België werd daarvoor het digitaal platform Medicert gelanceerd.

De deelnemende landen willen de resultaten van deze werkgroep in een later stadium ook breder ingang te doen vinden. Want andere landen ondervinden natuurlijk dezelfde uitdagingen. Door afspraken te maken in een beperktere groep van landen kan sneller een consensus worden bereikt, die als stevige basis kan dienen voor een uitrol naar andere landen.

Het welzijn voor zeevarenden is een topprioriteit voor België. Daarom organiseerde DG Scheepvaart op 8 maart de Brusselse Conferentie over het Welzijn van Zeevarenden in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU. Het werk van de NEMAM-groep is één van de manieren waarop de FOD Mobiliteit en Vervoer die goede intenties concreet waarmaakt.

Groepsfoto van de leden van de NEMAM-groep

De NEMAM-werkgroep