Duurzame mobiliteit

BeMob-enquête: meer dan één Belg op vijf ondervindt moeilijkheden bij het gebruik van het openbaar vervoer

Ongeveer 20% van de Belgen ondervindt moeilijkheden bij het gebruik van het openbaar vervoer. Deze cijfers komen uit een enquête die in de zomer van 2024 is uitgevoerd en de ongemakken onder de aandacht brengt die gebruikers kunnen ondervinden bij hun verplaatsingen met de trein, metro, tram of bus. Deze enquête laat zien dat alle Belgen tijdens hun verplaatsingen met toegankelijkheidsproblemen kunnen worden geconfronteerd, en toont dat de term “persoon met beperkte mobiliteit (PBM)” niet enkel betrekking heeft op personen met een handicap.

22% van de Belgen kampt met problemen inzake de toegankelijkheid

Reizen met kinderen, voorwerpen vervoeren, met krukken stappen of slechthorend zijn: in het dagelijks leven kun je op veel manieren met toegankelijkheidsproblemen worden geconfronteerd. Dan word je, al dan niet tijdelijk, als een persoon met beperkte mobiliteit beschouwd.

18 tot 22% van de respondenten geeft aan kleine of grote moeilijkheden te ondervinden bij het gebruik van het openbaar vervoer. Er moet worden opgemerkt dat meer vrouwen dan mannen het (zeer) moeilijk vinden om met kinderen met het openbaar vervoer te reizen.

74% van de personen die hulp nodig hebben om zich te verplaatsen, ondervindt moeilijkheden bij het gebruik van openbaar vervoer

Over het algemeen ondervindt meer dan een op de vijf Belgen moeilijkheden bij het gebruik van het openbaar vervoer, maar dit cijfer kan oplopen tot 74% voor mensen die hulp nodig hebben om zich te verplaatsen (gaande van krukken tot een rolstoel).

Onder de obstakels die het vaakst door alle respondenten werden aangehaald, vallen de aankondigingen die via de microfoon worden omgeroepen (23%) en de treden om in of uit een vervoermiddel te stappen (21%).

Meer dan 50% van de Belgen vindt het moeilijk tot zeer moeilijk om met erg jonge kinderen te reizen

Belgen verplaatsen zich zelden zonder bagage. Op de eerste plaats komen boodschappentassen (meer dan 80%), gevolgd door een boekentas, aktetas of een draagbare computer (iets meer dan 40%) en ten slotte een of meerdere koffers (meer dan 30%). Deze alledaagse voorwerpen kunnen bij verplaatsingen een belemmering vormen.

Met jonge kinderen (tussen 0 en 3 jaar) of met dieren het openbaar vervoer nemen is ook moeilijk of zeer moeilijk voor 1 op de 2 respondenten.

Meer dan 90% van de Belgen vindt dat actieve mobiliteit bijdraagt tot een betere gezondheid

Gezondheidsproblemen lijken ook een impact te hebben op de mobiliteitsgewoonten doordat ze het gebruik van de actieve modi inperken. Het merendeel van de respondenten is het er wel over eens dat fietsen en te voet gaan doorgaans goed zijn voor de gezondheid.

Methode

Het bedrijf iVOX heeft deze enquête tussen 17 juli en 1 augustus 2024 online afgenomen bij een panel van 2.000 respondenten die representatief zijn voor de Belgische bevolking. Het doel van de enquête was objectief vast te leggen welke moeilijkheden mensen ondervinden bij hun verplaatsingen, met name via het openbaar vervoer.

Bekijk het volledige rapport op onze website.