Scheepvaart

België pleit voor meer inclusie in de internationale maritieme sector

Tijdens de 75e zitting van het Technical Cooperation Committee van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) stelde België, samen met een groep gelijkgezinde landen, voor om het bestaande programma rond vrouwen in de maritieme sector uit te breiden naar alle ondervertegenwoordigde groepen. Het doel: meer diversiteit, gelijke kansen en een inclusieve werkomgeving in de hele maritieme sector.

Iedereen aan boord

Het voorstel erkent dat naast vrouwen ook andere groepen omwille van hun etnische achtergrond, seksuele oriëntatie, genderidentiteit of sociale afkomst, te maken krijgen met discriminatie en vooroordelen. Daarom stelt België voor om de bestaande inspanningen zowel voort te zetten, alsook uit te breiden naar andere groepen die vandaag onvoldoende vertegenwoordigd zijn.

Anyès Nauwelaerts, Head of Legal Affairs, Human Element and Liability bij de FOD Mobiliteit: “Diversiteit en inclusie zijn niet alleen een morele kwestie, studies tonen aan dat bedrijven die diversiteit en inclusie omarmen, ook betere resultaten behalen. Bedrijven kunnen er dus alleen maar voordelen uit halen”. 

Gelijke kansen, op maat

Een inclusieve maritieme sector vraagt meer dan enkel gelijke behandeling. Middelen en kansen moeten worden voorzien naargelang de omstandigheden en noden van iedereen. Dat is een manier om ervoor te zorgen dat iedereen volwaardig kan deelnemen. 

Het voorstel benadrukt het belang van een veilige en respectvolle werkomgeving waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. Dat draagt niet alleen bij aan welzijn, maar ook aan veiligheid aan boord en aan wal. 

België als voortrekker

Internationaal is er nog werk voor de boeg, en ook binnen de Belgische maritieme sector zijn bepaalde groepen nog ondervertegenwoordigd. Er is nog werk voor de boeg, maar er werden al verschillende initiatieven genomen: 

  • Project Olivia stimuleert de tewerkstelling van vrouwen in de maritieme sector. 
  • In 2024 organiseerde het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie de conferentie over het welzijn van zeevarenden. Daar ging veel aandacht naar het mentaal welzijn en de positie van ondervertegenwoordigde groepen. 
  • Belgische vertegenwoordigers werken mee aan internationale initiatieven zoals de IMO Gender Equality Award en de "Women in Maritime"-campagnes. 
  • Diversiteit en inclusie zijn speerpunten in de Belgische kandidatuur voor de IMO-Raad

Met dit nieuwe voorstel wil België de rol van voortrekker blijven opnemen binnen de IMO om mee te bouwen aan een sector waarin iedereen een plaats heeft.