Piloot worden
-
Een ULM staat voor Ultralicht motorluchtvaartuig (verder ULM). Dit zijn lichte, gemotoriseerde vliegtuigen die doorgaans worden gebruikt voor recreatief vliegen en luchtvaartsporten. Ze hebben niet meer dan twee zitplaatsen en zijn afhankelijk het type beperkt tot een maximaal startgewicht.
Vliegen met een ULM biedt een unieke en toegankelijke manier om de lucht in te gaan. Maar zoals bij elke vorm van luchtvaart, zijn er ook regels en verplichtingen waaraan je als piloot moet voldoen.
Verschillende klassen ULM
We onderscheiden de volgende klassen binnen de categorie ULM:
- ULA: Ultralicht gemotoriseerd vliegtuig: ULM waarvan de controle in vlucht wordt verzekerd door aerodynamische stuurorganen rond ten minste twee assen.
- DPM: Ultralicht gemotoriseerd vliegtuig van het type “deltavleugel” (hierna DPM): ULM waarvan de controle in vlucht gebeurt door een verplaatsing van het zwaartepunt uitgevoerd door de piloot.
- Autogiro: ULM die in de vlucht wordt ondersteund door de reacties van de lucht op een of meer rotors die vrij rond nagenoeg verticale assen draaien.
- ULH: Ultralichte gemotoriseerde helikopter: ULM die in de lucht hoofdzakelijk wordt gedragen door de werking van de lucht op een of meer door een krachtbron aangedreven rotors op hoofdzakelijk verticale assen.
Voorwaarden en medisch attest
Alleen personen (minimum 16 jaar) met een geldige ULM-vergunning, bijbehorende bevoegdverklaring en een geldig medisch certificaat (klasse 1, 2 of LAPL) mogen een in België geregistreerde ULM besturen.
Als leerling-piloot (minimaal 14 jaar) kunt u, onder verantwoordelijkheid van een instructeur of examinator, dubbelbesturingsvluchten uitvoeren of solovluchten, mits u hiervoor schriftelijke toestemming van de instructeur hebt verkregen. Daarnaast dient u in ieder geval te beschikken over een geldig medisch certificaat (klasse 1, 2 of LAPL).
Meer informatie over het medisch attest vindt u hier.
Vliegboek
Alvorens u start aan de opleiding ULM heeft u een vliegboek nodig waarin u uw voortgang kan bijhouden.
U kan via dit formulier een vliegboek bestellen.
Theoretische kennis
U toont uw theoretische kennis aan van onderstaande materies aan de hand van een schriftelijk examen. Scoort u minimum 70% op elk onderdeel dan bent u geslaagd.
Meer info over de theoretische vereisten kan u hier vinden.
Praktijkopleiding
U start uw praktijkopleiding onder toezicht van een instructeur die uw voortgang bijhoudt in een opleidingsdossier. Kiest u om te veranderen van instructeur dan verzoekt u uw instructeur uw opleidingsdossier over te maken aan de nieuwe instructeur
Afhankelijk de ULM klasse moet u minimum een aantal uren vlieginstructie hebben verkregen. Een overzicht kan u vinden in deze tabel:
-
-
Overzicht minimum aantal uren vlieginstructie
ULA*
ULH*
DPM
Autogiro
Totaal aantal uren vlieginstructie
25u (waarvan min 15u op het type)
40u (waarvan min 35u op het type)
25u (waarvan min 15u op het type)
25u (waarvan min 15u op het type)
Solovliegtijd onder toezicht
10u
10u
10u
10u
Overlandvlucht onder toezicht
5u
5u
5u
5u
Solo overlandvlucht
3u
3u
3u
3u
Aantal starts, landingen, en naderingen
Min. 30
Min. 30
Min. 15
Min. 15
*Als u al in het bezit bent van een vergunning voor vliegtuigen of helikopters, bent u vrijgesteld van de vereiste vlieguren en landingen, op voorwaarde dat u een opleiding volgt over de verschillen met vliegtuigen of helikopters. Deze opleiding moet minimaal 5 vlieguren met dubbele besturing onder begeleiding van een instructeur omvatten.
-
-
Praktijkexamen
Het praktijkexamen bestaat uit een praktische proef aan boord op de klasse waarvoor u opgeleid bent.
Tijdens de proef zal ook specifieke theoretische kennis worden geëvalueerd.
Deze specifieke theoretisch kennis gaat voor iedere klasse over:
- Beginselen van het vliegen,
- Operationele procedures,
- Vluchtprestaties en -planning,
- Algemene kennis van het luchtvaartuig
- Navigatie
Bent u geslaagd? Dan zal de examinator dit noteren in uw vliegboek en ook het DGLV informeren.
Voorrechten
U kunt uw ULM-vergunning uitbreiden met voorrechten. Meer informatie over de voorrechten vindt u hier