Welke vergunning is op mij van toepassing?

Talrijke vergunningen worden nu overeenkomstig de Europese normen uitgegeven en zijn tevens geldig en erkend in heel Europa. Deze worden Europese of EASA-vergunningen (Part-FCL, Part-BFCL en Part-SFCL) genoemd en omvatten de volgende elementen:

 

Europese vergunningen

 

Vergunning als privépiloot (PPL) (Part-FCL)

De vergunning als privépiloot is beschikbaar voor vliegtuigen en helikopters en wordt wereldwijd erkend.

 

Vergunning als recreatief piloot (LAPL) (Part-FCL)

De vergunning als recreatief piloot is beschikbaar voor vliegtuigen, helikopters, luchtballonnen en zweefvliegers. Het basisconcept van de LAPL is de ontwikkeling van een vereenvoudigde vergunning met een kortere opleidingscursus en minder bezwarende medische normen. In het geval van vliegtuigen en helikopters is deze limiet beperkt tot een maximale startmassa van twee ton en tot maximum drie passagiers. Met een bijkomende opleiding kan zij naar de PPL worden opgewaardeerd.

 

Vergunning als zweefpiloot (SPL) (Part-SFCL)

De belangrijkste vergunning voor zweefvluchten (deze vergunning kan worden uitgebreid om ook Touring MotorGliders erin op te nemen).

 

Vergunning als ballonvaarder (BPL) (Part-BFCL)

Voor vluchten met heteluchtballonnen, heteluchtschepen en gasballonnen.

 

Vergunning als beroepspiloot (CPL) (Part-FCL)

De vergunning als beroepspiloot is beschikbaar voor vliegtuigen en helikopters en biedt de mogelijkheid om als bestuurder aan commerciële luchtvaart te doen.

 

Vergunning als meerpiloot (MPL) (Part-FCL)

De vergunning als meerpiloot biedt de mogelijkheid om in de commerciële luchtvaartsector als copiloot op te treden in een vliegtuig dat met een copiloot moet worden bediend.

 

Vergunning als lijnpiloot (ATPL) (Part-FCL)

De vergunning als lijnpiloot is beschikbaar voor vliegtuigen en helikopters en biedt de mogelijkheid om de functie van gezagvoerder uit te oefenen op luchtvaartuigen die voor de commerciële luchtvaart worden gebruikt.

 

Nationale vergunningen

Bepaalde luchtvaartuigen worden steeds gereglementeerd door nationale autoriteiten die nationale vergunningen afgeven. Deze omvatten:

  • De toelating voor het oefenen met een ultralicht motorluchtvaartuig.
  • De toelating voor het besturen van een ultralicht motorluchtvaartuig.
  • De toelating voor het besturen van een paramotor.

Deze vergunningen zijn enkel geldig binnen het Belgische luchtruim en op Belgisch geregistreerde luchtvaartuigen. Om de privileges ervan uit te oefenen in een ander land of op vliegtuigen geregistreerd in een ander land, is de toestemming van het betrokken land nodig.