Met welk luchtvaartuig mag ik met mijn vergunning vliegen?

De luchtvaartuigen worden ten behoeve van de vergunningen in twee zones ingedeeld:

  • Zogeheten EASA-luchtvaartuig
  • Zogeheten niet-EASA-luchtvaartuig

 

Deze indeling is van toepassing op de types luchtvaartuigen en niet op de afzonderlijke vliegtuigen. Bijvoorbeeld: indien een Cessna 172N een zogeheten EASA-vliegtuig is, dan is dat omdat alle Cessna’s 172N als zogeheten EASA-luchtvaartuigen worden ingedeeld. En indien een Yakovlev Yak-52 geen zogeheten EASA-vliegtuig is, dan is dat omdat alle Yakovlevs Yak-52 zogeheten niet-EASA-luchtvaartuigen zijn. De zogeheten niet-EASA-luchtvaartuigen worden tevens luchtvaartuigen van bijlage I (één) genoemd.

 

EASA-luchtvaartuigen

Talrijke luchtvaartuigen in Europa worden als EASA-luchtvaartuigen ingedeeld, waar ze ook zijn gebouwd of ingeschreven. Dit omvat veel types die u rondom vliegscholen zal zien - zoals het gamma Cessna, de Pipers PA-28 en PA-38, Cirrus, enz.

In België mogen houders van een Part-FCL-vergunning EASA-luchtvaartuigen gebruiken die in België zijn ingeschreven en die bij een van de EASA-lidstaten zijn ingeschreven overeenkomstig de specificaties die op hun vergunning zijn vermeld.

 

Niet-EASA-luchtvaartuigen

Luchtvaartuigen die niet onder de EASA-regelgeving vallen, zijn zogeheten niet-EASA-luchtvaartuigen of luchtvaartuigen van bijlage I (één). De zogeheten niet-EASA-luchtvaartuigen worden opgesomd in bijlage I van de verordening (EU) nr. 2018/1139. Ze zijn dus aan nationale voorschriften onderworpen.

 

In België heeft u een Part-FCL-vergunning nodig (met ten minste de bevoegdheden van een PPL-vergunning) met een bevoegdverklaring éénmotorig luchtvaartuig met zuigermotor (SEP(L)) om zogeheten niet-EASA-luchtvaartuigen te besturen.

 

Voor bepaalde types zogeheten niet-EASA-luchtvaartuigen heeft u een nationale bijlage bij uw Part-FCL-vergunning nodig (met ten minste de bevoegdheden van een PPL-vergunning), afgegeven door België of door een andere EASA-lidstaat met een bevoegdverklaring éénmotorig luchtvaartuig met zuigermotor.  Klik hier (PDF, 136.72 KB) om te weten voor welke zogeheten niet-EASA-luchtvaartuigen een nationale bijlage vereist is. Om deze bevoegdverklaring te verkrijgen, vragen we u om contact op te nemen met de instructeur met die bevoegdheden.