Examens georganiseerd door DGLV

Click here for the English version of this page.

 

In het kader van de coronaviruscrisis, worden de theoretische examens voor het bekomen van een vergunning of een bevoegdverklaring (ATPL, CPL, IR voor vliegtuig of helikopter, privépiloot voor vliegtuig, helikopter of zweefvliegtuig, ULM of nationale ballon), de didactische examens voor de bevoegdverklaring als ULM- en paramotor-moniteur, evenals de examens van radiotelefoniste geannuleerd. Ze zijn sindsdien hervat. Als uw examen geannuleerd werd en nog niet ingepland is, neem dan contact met ons op, wij zullen het nodige voor u doen.

 

Bij de maatregelen toegestaan in verband met de pandemie, kunt u AUTOMATISCH genieten van:

·        de verlenging tot 13 november 2020 van de geldigheid van de aanbeveling voor FCL-examens afgegeven door uw opleidingsorganisatie;

·        de verlenging tot 13 november 2020 van de geldigheid van je theoretische examens voor de afgifte van de licentie of de bevoegdverklaring;

·        Verlenging van de periode dat u beschikt voor het slagen van alle examens die vereist zijn voor een vergunning of bevoegdverklaring met een periode die gelijk is aan de duur van de sluiting van ons examencentrum;

·        De mogelijkheid om je nationale theoretische examens voor ballonnen af te leggen als je al ingeschreven was op 8 april 2020.

 

Theoretische examens voor pilotenvergunningen

Aandacht! Vanaf 1 juli 2020 organiseert DGLv geen initiële examens meer voor luchtvaartpiloot, commerciële piloot of instrumentbevoegdverklaring. Vanaf 31 juli 2020 organiseert DGLv geen initiële examens meer voor privépiloten. De herkansingsexamens voor deze licenties of kwalificaties blijven echter ook na deze data plaatsvinden. Vanaf 31 juli 2020 worden nog alleen examens voor ULM's en voor nationale ballonpilootvergunningen georganiseerd. Examens voor nationale ballonvliegvergunningen zullen tot 30 november 2020 gehouden worden.

De dienst vergunningen stelt alles in het werk om een alternatief systeem op te zetten waarmee de examens snel kunnen worden hervat. In de tussentijd raden we u aan contact op te nemen met een andere bevoegde autoriteit om uw theoretische examens te organiseren.

Dit zijn de theoretische examens die moeten worden afgelegd voor de afgifte van vergunningen en bevoegdverklaringen voor vliegtuigpiloten: vliegtuigen, helikopters, ballonnen en ULM's. De examens worden georganiseerd op onderwerp (regelgeving, meteorologie, etc.) in de vorm van meerkeuzevragen.

De dienst neemt contact met u voor het inplannen van uw examens.

Voor vliegtuigen, ballon, helikopters en zweefvliegtuigen moet uw aanvraag via dit  formulier (PDF, 210.33 KB) worden ingediend. Houd er rekening mee dat u moet worden aanbevolen voor het examen door de trainingsorganisatie die u erop heeft voorbereid.

Voor ULM's moet uw aanvraag worden ingediend via dit formulier.

Hieronder vindt u de nieuwe regels voor de theoretische examens: 

·        NL (PDF, 107.96 Ko)

·        FR (PDF, 113.13 Ko)

·        DE (PDF, 112.54 Ko)

·        EN (PDF, 108.58 Ko)

 

Examens van radiotelefonie

Aandacht! Deze examens worden verder georganiseerd.

Dit is het mondelinge examen voor het behalen van het beperkt certificaat van radiotelefonist van vliegtuigstation. Het certificaat zelf wordt afgeven door het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT: www.bipt.be(externe link)), maar het examen wordt georganiseerd door het DGLv.

Het examen bestaat uit twee delen:

·        Het theoretische gedeelte gaat over de telecommunicatieprocedures, vervat in volume II van bijlage 10 bij het verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart en de reglementering vervat in de AIP België en Luxemburg en in het Part-SERA.

·        Het praktische gedeelte vereist conversatie en gebruik van radiotelefoniezinnen in de Engelse taal, waarbij de luchtverkeersleidingsorganen worden gecontacteerd tijdens een fictieve VFR-vlucht die wordt opgelegd.

Dit examen wordt regelmatig georganiseerd wanneer er voldoende kandidaten zijn.

Uw aanvraag moet via dit formulier worden ingediend. Houd er rekening mee dat u moet worden aanbevolen voor het examen door een instructeur die u erop heeft voorbereid.

 

Didactische examens voor ULM of paramoteur-moniteur

Pas op! Deze examens worden verder georganiseerd.

Het is een mondeling examen waarbij de kandidaat zijn kennis en didactische vaardigheden bewijst: kennis van de luchtvaartwetgeving en -reglementering, theoretische kennis, de instructiemethode in vlucht en de besturingstechniek van het vliegtuig.

Dit examen wordt regelmatig georganiseerd wanneer er voldoende kandidaten zijn. U neemt tijdens het examen de vereiste documenten mee (ULM vlieghandboek, vergunning, instructieprogramma in vlucht en kopie van de theoretische cursus).

Uw aanvraag wordt ingediend door middel van een eenvoudige sollicitatiebrief of per e-mail naar bcaa.lic.dir@mobilit.fgov.be.