Verboden stoffen

Om hun veiligheid te garanderen, mogen passagiers niet zomaar om het even wat aan boord van een vliegtuig meenemen. Zo zijn er sinds 6 november 2006 in de hele Europese Unie nieuwe veiligheidsmaatregelen van kracht met betrekking tot de inhoud van de handbagage van passagiers en meer in het bijzonder met betrekking tot de hoeveelheid vloeistoffen en gels die mogen worden meegenomen. Omwille van dezelfde veiligheidsredenen zijn bepaalde voorwerpen in de handbagage en/of in de bagageruimte verboden.

Om de beveiligingsprocedures niet te vertragen en elke onaangenaamheid bij de controle van de handbagage te voorkomen, raden wij u aan om de onderstaande informatie aandachtig te lezen.

Belangrijk: vluchten met bestemmingen naar bepaalde landen zoals de Verenigde Staten of Canada zijn aan bijzondere beperkingen onderworpen. Wie meer wil weten, neemt het best contact op met zijn luchtvaartmaatschappij.

Beperkende maatregelen voor vloeistoffen in de handbagage

Over welke vluchten gaat het?

Alle vluchten die vertrekken van luchthavens gelegen in de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen en IJsland, welke hun bestemming ook is, en ongeacht de nationaliteit van de luchtvaartmaatschappij die de vlucht uitvoert.

Welke vloeibare producten zijn toegestaan in de passagiersruimte van het vliegtuig?

In hun handbagage mogen de passagiers kleine hoeveelheden vloeistoffen of vergelijkbare voorwerpen met gelijkaardige consistentie meenemen. Deze vloeistoffen moeten in individuele houders met een maximuminhoud van 100 ml zijn verpakt.

De verschillende houders moeten in een doorschijnend afsluitbaar plastic zakje (type diepvrieszakje) dat bij benadering 20 cm op 20 cm meet en een maximuminhoud van een liter heeft, worden geplaatst. Een zakje mag meerdere voorwerpen, tubes, flacons, verstuivers bevatten zolang deze er makkelijk in passen en elkaar niet bedekken. Per passagier is één zakje toegestaan.

De passagiers mogen vloeistoffen meenemen die bestemd zijn om gedurende de reis te worden verbruikt en nodig zijn om medische redenen of met het oog op een speciaal dieet, inclusief babyvoeding.
Wie meer wil weten over dit onderwerp, kan hier een kijkje nemen.

Tip: plaats al uw vloeibare stoffen in de bagage die u afgeeft en die in het ruim van het vliegtuig wordt vervoerd, bewaar enkel de hoogstnoodzakelijke vloeistoffen in uw handbagage.

Wat verstaat men onder "vloeistoffen en vergelijkbare voorwerpen met gelijkaardige consistentie"?

Vloeistoffen, verstuivers, gels en pasta-achtige substanties zoals:

 • voeding: water en andere dranken (alcohol, fruitsap, thee, koffie, ...), soep, saus, jam, siroop, honing, smeerpasta, vloeibare of kneedbare verse kaas, yoghurt, olie, azijn, mengeling van vloeibaar/vast (voeding in saus, ...), kneedbare voeding (foie gras, paté, ...) etc.
 • cosmetica: parfums, crèmes, lotions, gloss, mascara, tandpasta, scheerschuim, zonnemelkproducten, vloeibare gels en zepen, shampoo, haarlak en -gel, deodorant (verstuivers, rollers of crème) zalf, olie, sprays, verstuivers, etc.
 • medicijnen: siropen, lotions, zalf, etc.
 • overige: vloeibare lijm, elke ondoorzichtige houder met een inhoud van meer dan 100 ml (conservenblikken, getint glas, ...) etc.

Verboden voorwerpen en substanties

Dit zijn voorwerpen en substanties die verboden zijn in de passagiersruimte.

Bovenop de beperkingen op vloeistoffen zijn ook bepaalde voorwerpen strikt verboden in de handbagage:

 • Revolvers, vuurwapens en andere uitrusting waarmee projectielen kunnen worden afgevuurd (voorbeelden: bogen, kruisbogen, harpoenen, katapulten, nietpistolen, etc.). Dit slaat voorts ook op reserveonderdelen van deze wapens, alsook speelgoed, kopieën en imitaties van vuurwapens die voor echte wapens kunnen worden aanzien.
 • Toestellen met een verlammend effect zoals traangas, verdovingsgeweren, etc.
 • Voorwerpen met een scherpe punt of met een snijdende kant zoals scheermessen, breekmessen, messen en scharen waarvan het lemmet langer is dan 6 cm, ijsschaatsen, skistokken, breinaalden, etc.
 • Werkinstrumenten zoals boormachines, zagen, boorstangen, beitels, etc.
 • Stompe instrumenten (slaghout, stokken, gevechtssportuitrusting, golfclubs, biljartkeus, etc.
 • Explosieve of brandbare stoffen en machines zoals munitie, vuurwerk, rookontwikkelaars, etc.

Deze lijst is niet exhaustief. Wie meer wil weten, neemt het best contact op met zijn luchtvaartmaatschappij.

Voorwerpen en stoffen die verboden zijn aan boord van een vliegtuig zowel in het passagierscompartiment als in de bagagelaadruimte

Bepaalde voorwerpen mogen absoluut niet aan boord van een vliegtuig worden gebracht:

 • wapens die bij de wapenwet van 8 juni 2008 verboden zijn;
 • substanties en toestellen die ontploffings- of brandgevaar inhouden zoals gassen, ontvlambare vloei- en vaste stoffen, reactieve stoffen, oxidatiemiddelen en organische peroxiden, onderdelen van voertuigbrandstofsystemen die brandstof hebben bevat, ontvlambare vloeistoffen en substanties zoals petroleum, olie voor olielampen, gas voor aanstekers, benzine, brandpasta, etc.;
 • chemische en toxische substanties: alle substanties die brand, corrosie, of giftige gassen kunnen veroorzaken, zoals verven, vernissen, zuren, wasmiddelen, huishoudelijke chemische producten, toxische substanties of substanties met besmettingsgevaar, radioactieve materialen, peppersprays en andere verstuivers bestemd voor zelfverdediging etc.,

Deze lijst is niet exhaustief.  Wie meer wil weten, neemt het best contact op met zijn luchtvaartmaatschappij.