Ik heb een drone. Wat nu?

 

Aan welke vereisten u moet voldoen bij het gebruik van uw drone, hangt af van het gewicht van de drone en waar uw wil vliegen. Het KB onderscheidt drie klassen: klasse 1, klasse 2 en privégebruik.


Indien uw drone minder dan een kilo weegt (maximale opstijgmassa) en u dit toestel boven een privéterrein gaat gebruiken, valt uw vlucht in de klasse privégebruik. Vliegt u boven een modelluchtvaartterrein , dient u de regels van modeluchtvaart te volgen. Indien u met de drone ergens anders wilt vliegen, dient u de vereisten van klasse 2 te volgen indien u buiten gecontroleerd luchtruim, steden en gemeenten en niet over personen vliegt met een drone van minder dan 5 kilo en u niet hoger vliegt dan 45m. In alle andere gevallen  moet u de bepalingen van klasse 1 volgen.


Alle vluchten met een drone die meer dan 5 kg weegt (maximale opstijgmassa), vallen onder klasse 1.

 

Voor drones die meer dan 150 kg wegen, is niet het DGLV maar wel het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) bevoegd. Meer informatie vindt u op de website van EASA.

 

Droneguide.be staat online - De site is opgebouwd rond een kaart, waarop duidelijk aangeduid staat waar drones mogen vliegen en welke gebieden verboden zijn voor drones (tijdelijk of permanent).

 

Indien u indoor wil vliegen, zijn er geen wettelijke bepalingen te respecteren. Bewaar een veilige afstand ten opzichte van personen en goederen op de grond.