Schendingen van het luchtruim

Vermijd schendingen van het luchtruim en verminder het risico op “botsingen in volle vlucht”.

 

Het Europese luchtruim is vaak zeer complex en zelfs voor de meest ervaren piloten is het niet altijd eenvoudig om schendingen van het luchtruim te vermijden. Het aantal schendingen van het luchtruim is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen en het is belangrijk dat iedereen zijn deel doet om het aantal luchtruimschendingen te verminderen.

 

Deze pagina bevat een aantal koppelingen naar leuke en informatie video’s. Deze video’s geven een aantal nuttige tips om schendingen van het luchtruim en om botsingen in volle vlucht te vermijden. Al het materiaal en de linken op deze pagina zijn een onderdeel van een Europese campagne die door het veiligheidspromotienetwerk van nationale luchtvaartautoriteiten werd opgestart en door dit netwerk verder wordt ondersteund.

  

EASA video

Finse video

Britse video

Belgische video

Zwitserse video

 

 

Naast de EASA-clip geven de video’s op deze pagina een aantal voorbeelden en scenario’s afkomstig van verschillende Europese landen. Ze vertellen allemaal unieke en interessante verhalen – verhalen die je kunt bekijken wanneer dit je best past. We raden aan dat je eerst kijkt naar de video’s van de landen waar je wil vliegen of die je wil overvliegen. Na verloop van tijd zullen we de nieuwe video’s van andere landen aan deze pagina toevoegen.

 

Extra EASA-veiligheidspromotiemateriaal:

       

Eerder verschenen Belgische brochures:

   

 

Wat kun je zelf doen?

Voor de vlucht: bereid je vlucht grondig voor, gebruik moderne vluchtplanning- en navigatiesoftware, identificeer gecontroleerd of beperkt luchtruim en zet je transponder aan. Raadpleeg ook de website van Belgocontrol voor meer informatie en neem contact op met je vluchtinformatiedienst (FIS) indien nodig.

 

Tijdens de vlucht: behoud een goed situationeel bewustzijn, zorg dat je goedkeuring hebt voordat je gecontroleerd luchtruim binnen vliegt en contacteer de luchtverkeersleiding als je niet meer weet waar je bent of als je in gecontroleerd luchtruim  vliegt zonder goedkeuring. Laat zeker altijd je transponder aan zodat je zichtbaar bent en wees zeker niet bang om te communiceren.

 

Na de vlucht: bespreek je vlucht om er lessen uit te trekken en deel je ervaringen met anderen.

 

Druk deze folders en infographics gerust af en hang ze in je clublokaal op om ook anderen te helpen!

 

Extra informatie

 

Airspace Infringement Questionnaire and Analysis