Fietsen
De FOD Mobiliteit en Vervoer hecht veel belang aan fietsers in het kader van een meer duurzame mobiliteit. De dienst informeert, sensibiliseert en coördineert het federale fietsbeleid. Daarnaast besteedt de FOD Mobiliteit en Vervoer bijzondere aandacht aan de sensibilisering over de voordelen van de fiets als actieve vervoerswijze.
Voordelen van de fiets
Fietsen heeft veel voordelen.
Het lichamelijk en geestelijk welzijn verbeteren
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan om dertig minuten per dag te bewegen om gezond te blijven. Regelmatig fietsen helpt om dit doel te bereiken en om fysiek fitter te blijven. Tegelijkertijd worden de risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas verminderd.
Fietsen bevordert ook het geestelijk welzijn door endorfine vrij te maken en het niveau van serotonine te verhogen. Deze moleculen beïnvloeden met name de gemoedstoestand, energie en vermoeidheid.
Tijd winnen
De fiets wordt gezien als het snelste vervoermiddel om zich binnen een straal van twee tot vijf kilometer in de stad te verplaatsen. Door te fietsen wint u tijd omdat u geen parkeerplaats moet zoeken en niet in de file staat.
Kosten besparen
In vergelijking met de auto kunt u kosten besparen door te fietsen. De kosten voor aankoop, onderhoud en verzekering van fietsen zijn namelijk veel lager. Bepaalde fiscale voordelen kunnen ook worden toegekend als de fiets voor woon-werkverplaatsingen wordt gebruikt.
Fietsstatistieken
U kunt de volledige statistieken over fietsverplaatsingen op onze website raadplegen:
- enquête over de mobiliteit van de Belgen
- enquête over het woon-werkverkeer
- enquête over de micromobiliteit in België (2019)
- enquête over het fietsgebruik in België (2021)
- enquête over de voor- en nadelen van de gebruikelijke vervoerswijzen
- rapport over de kerncijfers van de fiets in België
Intermodaliteit
In het algemeen worden vouwfietsen gratis toegelaten op alle openbaar vervoer: trein, bus, metro, tram, enzovoort. Dit bevordert de intermodaliteit, dat wil zeggen het gebruik van verschillende vervoerswijzen bij eenzelfde verplaatsing.
Als u een niet-opvouwbare fiets gebruikt, zijn de vervoersmodaliteiten afhankelijk van de operator. Meer informatie vindt u op de onderstaande pagina’s:
- Fiets op de trein (NMBS)
- Fiets op de metro, bus en tram van de MIVB
- Fiets op de bus van de TEC
- Fiets op de bus en tram van De Lijn
BE CYCLIST: Het eerste federale Actieplan ter Promotie van de Fiets
In haar regeerakkoord heeft de federale regering zich ten doel gesteld een ambitieuze modal shift te bewerkstelligen. Actieve mobiliteit en met name fietsen spelen daarbij een centrale rol. Gezien de positieve effecten op de gezondheid, de economie en het klimaat hebben alle regeringsleden samen een Actieplan ter Promotie van de Fiets opgesteld, zoals dat ook in andere Europese regio’s en landen wordt gedaan. Be Cyclist, het Actieplan ter Promotie van de Fiets, bestaat uit maatregelen die uitsluitend gebaseerd zijn op federale bevoegdheden, elk binnen de bevoegdheid van zijn/haar minister of staatssecretaris.
Dit plan moet een schaalsprong mogelijk maken in de promotie van het fietsgedrag, aangezien er ook op federaal niveau veel mogelijkheden zijn om een versnelling hoger te schakelen. Aangezien elke minister en staatssecretaris binnen zijn/haar eigen bevoegdheid hefbomen heeft om het fietsen aan te moedigen, zijn deze hefbomen in de vorm van concrete, positieve en stimulerende maatregelen in het plan opgesomd en opgenomen. Fietsen moet voor iedereen mogelijk, toegankelijk, veilig en vanzelfsprekend zijn.
Voor het volledige plan: Be Cyclist - Fietsactieplan
Voor de eindevaluatie: Be Cyclist - Eindevaluatie
Webinar “Met de fiets naar het werk: beleid en praktijk” (15 juni 2021)
Programma
- Algemene inleiding - Emmanuelle Vandamme (Voorzitster van het directiecomité van de FOD Mobiliteit en Vervoer)
- Fietsgebruik in België in cijfers (FR) – Christophe Pauwels (FOD Mobiliteit en Vervoer)
- De recente maatregelen ten voordele van fietsers in de Wegcode (NL) – Karel Hofman (FOD Mobiliteit en Vervoer)
- Fiscaliteit en aspecten inzake sociale zekerheid van het woon-werkverkeer met de fiets (NL) - Jonas Maricau en Kim Leemans (Securex)
- Fietsongevallen: statistieken en regelgeving (FR en NL) – Danny De Baere (FOD Werkgelegenheid), Nathalie Moreau en Freya Slootmans (Vias)
- Uitwisseling van ervaringen m.b.t. het fietsbeleid binnen de onderneming (FR en NL) – Patrick Vlasselaer (GSK), Wino Wammes (BASF) en Julie Rigo (ABVV)
- Regionaal beleid ter bevordering van de fiets binnen de onderneming - Jan Pelckmans (MOW), Boris Nasdrovisky (Waalse Overheidsdienst) en Frederik Depoortere (Brussel Mobiliteit)
- Besluit – de Minister van Mobiliteit, de heer Georges Gilkinet
Fietsverenigingen
Verschillende verenigingen behartigen vandaag de dag de belangen van fietsers, en zetten zich in voor hun welzijn. Hier is een niet-limitatieve lijst:
- Gracq: de onderzoeks- en actiegroep van dagelijkse fietsers. Vertegenwoordigt de fietsers in Franstalig België en verdedigt hun belangen.
- Pro Velo: een vzw die fietsers ondersteunt, fietsonderricht geeft en het fietsbeleid in Wallonië en Brussel begeleidt.
- Fietsersbond: groep die de fietsers in Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt.
- ECF: Europese Fietsersbond. Heeft tot doel de fiets als vervoer- en als recreatiemiddel te bevorderen.
Voor specifieke vragen, raadpleeg onze fietsambtenaren
- Voor vragen m.b.t. de fietsfiscaliteit en fietsstatistieken
- DG Duurzame Mobiliteit en Spoorbeleid
- E-mail: dirmobsec@mobilit.fgov.be
- Voor vragen m.b.t. de wegcode, veiligheid
- DG Wegvervoer en Verkeersveiligheid
- E-mail: info@mobilit.fgov.be
- Vragen m.bt. het federale fietsbeleid, neem contact op met de federale actieve mobiliteitsambtenaar
- E-mail: fiets-velo@mobilit.fgov.be
- Voor vragen m.b.t. het gewestelijke beleid, neem contact op met de fietsambtenaren in de gewesten
- Brussel: FDepoortere@gob.irisnet.be
- Vlaanderen: jan.pelckmans@mow.vlaanderen.be
- Wallonië: boris.nasdrovisky@spw.wallonie.be
Contact
FOD Mobiliteit en Vervoer
Directoraat-generaal Duurzame Mobiliteit en Spoorbeleid
Directie Mobiliteit
Vooruitgangstraat 56
1210 Brussel
E-mail : dirmobsec@mobilit.fgov.be
Tel. : +32 (0)2 277 38 79