De BeMob-enquêtes over andere thema's

Changed
08/11/2024

Toegankelijkheid van het vervoer in België

De enquête werd tussen 17 juli en 1ste augustus 2024 online afgenomen bij 2000 Belgen (representatief naar gewest, gender, leeftijd en diploma). Het doel van deze enquête is de objectivering van bepaalde moeilijkheden die individuen bij hun verplaatsingen kunnen ondervinden, met bijzondere aandacht voor verplaatsingen met het openbaar vervoer.

Het rapport van de eerste uitgave is ook beschikbaar.

Voor- en nadelen van de gebruikelijke vervoerswijzen

De enquête peilt naar de verschillende factoren die van invloed zijn op het gebruik, of niet-gebruik, van de verschillende vervoermiddelen in België. Het onderzoek werd in december 2019 door iVOX uitgevoerd bij een representatief panel van 2.000 respondenten. De vragen hadden betrekking op de gebruiksfrequentie van de verschillende vervoerswijzen en de voor- en nadelen van elke vervoerswijze (trein, MTB, fiets, te voet, auto, carpoolen).  

De impact van online winkelen op de mobiliteit in België

De nieuwe consumptiegewoonten die gepaard gaan met online winkelen zullen op termijn een zichtbare impact hebben op de mobiliteit van goederen en personen. In april 2021 voerde de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer een online enquête uit bij 2.000 Belgen om meer te weten te komen over online winkelen.

Huidig en potentieel gebruik van MaaS-apps door de Belgen, tweede uitgave

Met deze nieuwe uitgave van de BeMob MaaS-enquête, die eind 2023 online werd uitgevoerd bij 3.000 respondenten, wilde de FOD Mobiliteit en Vervoer de kennis over MaaS vergroten op het vlak van huidige verplaatsingsgewoonten en toekomstige opportuniteiten.

Het rapport van 2021 is ook beschikbaar.