Luchthavenslots

Changed
05/10/2022

Wat is een luchthavenslot?

Een luchthavenslot is een door een coördinator gegeven toestemming om op een specifieke datum en tijd op een gecoördineerde luchthaven te landen of op te stijgen. Het luchthavenslot geeft toestemming om de gehele voor de uitvoering van een luchtdienst noodzakelijke luchthaveninfrastructuur op een gecoördineerde luchthaven te gebruiken om te landen of op te stijgen.

Onder gecoördineerde luchthaven wordt verstaan elke luchthaven waarop een luchtvaartmaatschappij (of een andere exploitant van luchtvaartuigen) om te kunnen landen of opstijgen moet beschikken over een door een coördinator toegewezen slot, met uitzondering van staatsvluchten, noodlandingen en humanitaire vluchten.

De luchthaven Brussel-Nationaal, een gecoördineerde luchthaven

Sinds 23 juni 2003 is de luchthaven Brussel-Nationaal (Brussels Airport) een gecoördineerde luchthaven. Dit betekent dat elke luchtvaartmaatschappij en vliegtuigexploitant die op de luchthaven wil landen of opstijgen, over een slot moet beschikken. Deze laatste wordt door de coördinator van de luchthaven toegewezen.

Deze praktijk voor de toewijzing van slots dient ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 95/93 betreffende gemeenschappelijke regels voor de toewijzing van “slots” op communautaire luchthavens.

Wie is de coördinator van de luchthaven Brussel-Nationaal?

De vzw Belgium Slot Coordination (BSC) is door de minister belast met Mobiliteit en Vervoer aangesteld als coördinator van de luchthaven Brussel-Nationaal. Belgium Slot Coordination is dus verantwoordelijk voor de toewijzing van slots op de luchthaven.

Voor een slotaanvraag kan u contact opnemen met Belgium Slot Coordination:

Voor meer informatie kan u terecht op de website van Belgium Slot Coordination.

Contact

Contact Fields

FOD Mobiliteit en Vervoer
Directoraat-generaal Luchtvaart
Dienst Luchthavens

Vooruitgangstraat 56
1210 Brussel

E-mail : bcaa.airports@mobilit.fgov.be