Veiligheidspromotie

Changed
24/11/2022
 • Veiligheidspromotie is een set van middelen, processen en procedures om de luchtvaartveiligheid te ontwikkelen, te onderhouden en te verbeteren door bewustmaking en gedragsverandering. 

  Veiligheidspromotie voor de luchtvaart gebeurt via rapporten en technische publicaties, bulletins, folders en posters, audiovisueel materiaal, handleidingen, apps ... alsook door de organisatie van conferenties, veiligheidsevenementen en campagnes. Veiligheidspromotie maakt de best practices door de overheid en de industrie kenbaar, en draagt bij tot de verspreiding van ontwikkelingen in de regelgeving.

 • Samenwerking tussen regelgevende overheden

  De Safety Management International Collaboration Group (SMICG) is een samenwerkingsverband tussen diverse regelgevende overheden voor het bevorderen van een gemeenschappelijk begrip van veiligheidsprogramma’s en veiligheidsbeheerssystemen. 

  De leden van de SMICG: 

  • werken samen met internationale organisaties zoals ICAO en civiele luchtvaartautoriteiten op het vlak van gemeenschappelijke SMS/SSP onderwerpen; 
  • delen hun opgedane ervaringen met de luchtvaartsector; 
  • moedigen de progressie aan van een geharmoniseerde SMS. 

  Meer info over de SMICG en hun brochures vindt u op SKYbrary

  Gevaarlijke goederen

  EASA ontwierp in samenwerking met de EU-lidstaten een brochure en een aantal posters over het vervoer van gevaarlijke goederen in de algemene luchtvaartsector. De brochure bevat algemene informatie over gevaarlijke goederen en beschrijft de specifieke risico’s voor zowel het luchtvaartuig als voor de mensen aan boord. Er wordt ook beschreven welke gevaarlijke goederen al dan niet aan boord van het luchtvaartuig vervoerd mogen worden.  

  De brochure en de posters vindt u terug op de website van EASA.

  Schendingen van het luchtruim voorkomen

  Een schending van het luchtruim vindt plaats wanneer een luchtvaartuig het gecontroleerde luchtruim binnengaat zonder vooraf toestemming te vragen en te verkrijgen van de controlerende autoriteit van dit luchtruim. Of het luchtruim binnengaat onder omstandigheden die niet in de toestemming waren opgenomen.  

  Het Europese luchtruim is vaak zeer complex en zelfs voor de meest ervaren piloten is het niet altijd eenvoudig om schendingen van het luchtruim te vermijden. Het aantal schendingen van het luchtruim is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen en het is belangrijk dat iedereen meewerkt om het aantal luchtruimschendingen te verminderen.  

  Deze pagina bevat een aantal koppelingen naar leuke en informatieve video’s. Die geven een aantal nuttige tips om schendingen van het luchtruim en om botsingen in volle vlucht te vermijden. Al het materiaal en de links op deze pagina zijn een onderdeel van een Europese campagne die door het veiligheidspromotienetwerk van nationale luchtvaartautoriteiten werd opgestart en door dit netwerk verder wordt ondersteund. 

  1. Veiligheidspromotievideo´s over de preventie van schendingen van het luchtruim

   EASA video

    

   Finse video

    

   Belgische video

    

   Zwitserse video

  2. Extra EASA-veiligheidspromotiemateriaal

     

   Airspace infringement flyer

   Airspace infringement infographic

   Airspace infingement banner

  3. Eerder verschenen Belgische brochures

     

   Airspace infringement leaflet

   Airspace infringement leaflet V2

 • Wat kunt u zelf doen?

  • Voor de vlucht: bereid uw vlucht grondig voor, gebruik moderne vluchtplanning- en navigatiesoftware, identificeer gecontroleerd of beperkt luchtruim en zet uw transponder aan. Raadpleeg ook de website van skeyes voor meer informatie en neem contact op met uw vluchtinformatiedienst (FIS) indien nodig. 
  • Tijdens de vlucht: behoud een goed situationeel bewustzijn, zorg dat u goedkeuring hebt voordat u gecontroleerd luchtruim binnenvliegt. Neem contact op met de luchtverkeersleiding als u niet meer weet waar u bent. Of als u in gecontroleerd luchtruim vliegt zonder goedkeuring. Laat uw transponder altijd aan zodat u zichtbaar bent en aarzel niet om te communiceren. 
  • Na de vlucht: bespreek uw vlucht om er lessen uit te trekken en deel uw ervaringen met anderen.  

  Druk onderstaande folders en infographics af, en deel ze met anderen. 

  Airspace Infringement Questionnaire