Algemene info
-
Algemene vragen
Voor algemene vragen kunt u terecht bij de infodesk:
- online formulier
- +32 (0)2 277 31 11
Opzoekingen over je nummerplaat of inschrijving kunnen enkel door de DIV gedaan worden. Email: help.div@mobilit.fgov.betel: +32 (0)2 277 30 50
Meer informatie over werken bij de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Spontane kandidaturen kunnen wij niet in overweging nemen.
-
Enquête woon-werkverkeer
U hebt een vraag over de diagnostiek woon-werkverkeer? Neem contact op met: enquetewwv@mobilit.fgov.be
-
Aanspreekpunt UNCRPD (contactpersoon voor handicapgerelateerde aangelegenheden)
Overeenkomstig het Verdrag van de VN inzake de rechten van personen met een handicap, heeft de FOD Mobiliteit en Vervoer een bijzondere ambtenaar (aanspreekpunt UNCRPD) aangesteld.
Zijn opdracht bestaat erin gehandicapte gebruikers van vervoerswijzen waarvoor de FOD Mobiliteit en Vervoer bevoegd is, degelijk te informeren en naar de gepaste diensten door te verwijzen.
-
Uitzonderlijk vervoer
Voor meer informatie over uitzonderlijk vervoer:
Waals Gewest: e-mail: te@spw.wallonie.be
-
Luchtvaart
Algemene vragen over de luchtvaart? civilair@mobilit.fgov.be
Klachten in verband met geluidsoverlast van de luchthaven Brussel-Nationaal? Airport Mediation
-
DPO
In het kader van de nieuwe Europese Algemene verordening gegevensbescherming (GDPR) werd een DPO (Data Protection Officer) aangesteld dpo@mobilit.fgov.be.
-
Klokkenluiders
De FOD Mobiliteit en Vervoer en de onder haar ressorterende dienst Scheepvaartcontrole zijn aangeduid als bevoegde autoriteiten bij het koninklijk besluit van 22 januari 2023 in uitvoering van de wet van 28 november 2022 betreffende de bescherming van melders van inbreuken op het Unie- of nationale recht vastgesteld binnen een juridische entiteit in de private sector (hierna ‘de Klokkenluiderswet’). Deze wet heeft tot doel een hoog niveau van bescherming te bieden aan personen die binnen een juridische entiteit in de private sector schendingen van de EU-wetgeving op een groot aantal gebieden melden
Onze overheidsdienst treedt daarbij in hoofdzaak op voor meldingen van inbreuken op regelgeving die raakt aan het beleidsdomein veiligheid van het vervoer. Voor externe meldingen die buiten de bevoegdheid van de FOD Mobiliteit en Vervoer vallen kan u beroep doen op de Federale Ombudsman, die handelt als federale coördinator.
Deze pagina verleent bijkomende informatie omtrent de nieuwe Klokkenluiderswet alsook verdere uitleg over de wijze waarop en de gevallen waarbinnen de FOD Mobiliteit en Vervoer externe meldingen onder de Klokkenluiderswet opvolgt.
Wie kan een melding maken als klokkenluider?
Iedere persoon werkzaam in de particuliere sector die informatie heeft over vermeende schendingen van regelgeving waarvan hij/zij kennis mocht nemen binnen zijn/haar werk gerelateerde context kan deze melden. Dit omvat volgende categorieën van personen:
- Werknemers, inclusief ambtenaren, die in het kader van hun beroepsactiviteit een inbreuk in een private onderneming ontdekken;
- Zelfstandigen;
- Aandeelhouders, leden van het bestuurs-, leidinggevende of toezichthoudende orgaan van een vennootschap, met inbegrip van niet-uitvoerende leden;
- Vrijwilligers en stagiairs, betaald of onbetaald;
- Contractanten, onderaannemers en leveranciers;
- Voormalige werknemers;
- Toekomstige werknemers (voor informatie verkregen tijdens het aanwervingsproces of andere precontractuele onderhandelingen).
Hoe optreden als klokkenluider?
Voor het melden van vermeende inbreuken op regelgeving die onder het toepassingsgebied van de Klokkenluiderswet vallen, kan u gebruik maken van het interne meldingskanaal van het bedrijf alwaar de inbreuken zouden zijn begaan. Bedrijven die niet uitgesloten zijn van het toepassingsgebed van de Klokkenluiderswet (bv. omdat zij actief zijn binnen het beleidsdomein nationale veiligheid) en 50 werknemers hebben, zijn verplicht een intern meldingskanaal op te richten.
U kan de inbreuk ook extern melden; dit hetzij aan de Federale Ombudsman die handelt als federale coördinator dan wel aan één van de als bevoegde autoriteit aangemerkte overheidsdiensten, waaronder dus ook de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Finaal kan u steeds overgaan tot een openbaarmaking; het is te zeggen het publiek toegankelijk maken van informatie over inbreuken.
Uiteraard kan u steeds aangifte doen van een vermeende inbreuk op de regelgeving buiten de Klokkenluiderswet om (bv. bij de politionele diensten in uitvoering van artikel 30 van het Wetboek van Strafvordering).
Hoe kan u een externe melding maken bij de fod mobiliteit en vervoer?
Om een vermeende inbreuk te melden op de reglementaire bepalingen verbonden aan de beleidsdomeinen die onder de bevoegdheid vallen van de FOD Mobiliteit en Vervoer, kan u op één van de volgende manieren contact met ons opnemen:
- Door gebruik te maken van het online meldingsformulier.
- Door ons per post aan te schrijven, met vermelding op de omslag:
« vertrouwelijk »
FOD Mobiliteit en Vervoer - Ter attentie van de beheerder van de externe klokkenluidersmeldingen
Vooruitgangstraat 56, 1210 Brussel - Per telefoon op nummer 0479/97 39 41, op weekdagen tussen 9.00u-12.00u. De gesprekken worden niet opgenomen.
- Tijdens een fysieke ontmoeting. De afspraak kan telefonisch gemaakt worden op het nummer 0479/97 39 41, op weekdagen tussen 9.00u-12.00u. De gesprekken worden niet opgenomen.
Uw meldingen kunnen daarbij plaatsvinden met vermelding van uw identiteits- of contactgegevens dan wel zonder (anonieme melding).
Indien u een melding doet, wensen wij u te verzoeken de feiten voldoende nauwkeurig en gedetailleerd te beschrijven (bv. door deze te documenteren).
De FOD Mobiliteit en Vervoer kan ook onrechtstreeks gecontacteerd worden doordat een meldingsdossier ons wordt overgemaakt door de Federale Ombudsman. In zulks geval verloopt de verdere opvolging van het dossier conform de hierna omschreven bepalingen.
Behandeling en opvolging van uw melding?
U krijgt een ontvangstbevestiging binnen de 7 dagen te rekenen vanaf de ontvangst van uw melding. U ontvangt gedetailleerde feedback binnen de 3 maanden volgend op die datum, of binnen de 6 maanden indien dat door bijzondere omstandigheden noodzakelijk is. U wordt ook op de hoogte gebracht van het resultaat van het eventueel gevoerde onderzoek.
Indien na het onderzoek van uw melding blijkt dat de FOD Mobiliteit en Vervoer niet (exclusief) bevoegd is voor de verwerking ervan, brengen wij u daarvan op de hoogte en bezorgen wij uw melding aan de Federale Ombudsman.
Bescherming en ondersteuning van de melder?
De Klokkenluiderswet voorziet in beschermings- en ondersteuningsmaatregelen voor personen die meldingen doen en daarbij aan de volgende cumulatieve voorwaarden voldoen:
- Te goeder trouw hebben gehandeld,
- Redelijke gronden hebben om aan te nemen dat de gemelde informatie op het moment van de melding waar was,
- De wettelijk voorgeschreven meldingsprocedure hebben gevolgd.
De verleende bescherming bestaat uit maatregelen tegen mogelijke represailles, bedreigingen en pogingen tot represailles tegen de klokkenluider, en bepaalde aan hem verbonden personen of juridische entiteiten. Het is de Federale Ombudsman die zorgt voor de bescherming van de betrokken personen.
De ondersteuningsmaatregelen hebben onder meer betrekking op onafhankelijk en kosteloos advies over de rechten van de melder en de rechten van de persoon die in de melding wordt beschuldigd van een inbreuk; rechtsbijstand in grensoverschrijdende procedures; ondersteuning op technisch, psychologisch, media-gerelateerd en sociaal vlak en financiële bijstand aan melders in het kader van gerechtelijke procedures. Het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de mens (FIRM) staat in voor deze ondersteuningsmaatregelen. De klokkenluider geniet niet van deze maatregelen als de melding is gebaseerd op valse informatie of op informatie die is verkregen als gevolg van een misdrijf.
Aansprakelijkheid melder
Klokkenluiders die tergoede trouw een melding doen en daarbij de beschermingsvoorwaarden (zie hierboven) respecteren, zijn niet wettelijk aansprakelijk met betrekking tot die melding, op voorwaarde dat ze redelijke gronden hadden om aan te nemen dat het melden van dergelijke informatie nodig was om een schending in overeenstemming met de wet te onthullen.
De vrijstelling van aansprakelijkheid is breed en omvat in het bijzonder:
- De bekendmaking van vertrouwelijke informatie, waarvan de vertrouwelijkheid vereist was door een contract of door een wettelijke, regelgevende of administratieve bepaling
- Civielrechtelijke, strafrechtelijke of tuchtrechtelijke acties en professionele sancties.
Die vrijstelling van aansprakelijkheid geldt echter niet in bepaalde gevallen (artikelen 5 en 27 van de Klokkenluiderswet), namelijk als de waarschuwing:
- Betrekking heeft op de nationale veiligheid;
- Gerubriceerde informatie bevat;
- Informatie bevat die onder het medisch beroepsgeheim of het beroepsgeheim van advocaten valt;
- Informatie bevat die onder het geheim van gerechtelijke beraadslagingen valt;
- De regels van het strafprocesrecht schendt;
- Wetten overtreedt met betrekking tot het verkrijgen van informatie of toegang tot dergelijke informatie wanneer het verkrijgen van of toegang tot dergelijke informatie een autonoom strafbaar feit vormt.
Contacteer in geval van twijfel het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM). Het FIRM kan u over dat onderwerp juridisch advies geven.
Verwerking van persoonsgegevens en vertrouwelijkheidsmaatregelen
De FOD Mobiliteit en Vervoer behandelt uw melding strikt vertrouwelijk en waarborgt de geheimhouding van de identiteit van de melder. Uw gegevens en alle andere informatie waaruit uw identiteit direct of indirect kan worden afgeleid worden enkel verwerkt door de personen die bevoegd zijn voor de ontvangst of de opvolging van meldingen; het is te zeggen elk optreden om de juistheid van de in de melding gedane beweringen na te gaan en de gemelde inbreuk zo nodig aan te pakken, onder meer via maatregelen zoals een intern vooronderzoek, een onderzoek, vervolging, een terugvordering van middelen of het beëindigen van de procedure.
Tenzij de persoon die een melding heeft gemaakt hiermee instemt, wijst de FOD Mobiliteit en Vervoer elke vraag om inzage, uitleg of mededeling, in welke vorm ook, af van een bestuursdocument waaruit rechtstreeks of onrechtstreeks diens identiteit blijkt.
Indien de FOD Mobiliteit en Vervoer informatie ontvangt die bedrijfsgeheimen bevat, mag hij die niet gebruiken of verspreiden voor doeleinden die verder gaan dan wat noodzakelijk is voor een correcte opvolging. Deze vertrouwelijkheidsmaatregelen gelden zowel voor de klokkenluider als voor eenieder die bij de melding betrokken is. In geval van een gerechtelijk onderzoek kan de bevoegde autoriteit zich genoodzaakt zien de identiteit van de melder mee te delen; deze zal daarvan vooraf op de hoogte worden gebracht.
De FOD Mobiliteit en Vervoer verwerkt de persoonsgegevens die zij in uitvoering van de Klokkenluiderswet bekomt overeenkomstig haar privacy beleid.
Bijlage
-
Webmaster
Wanneer u problemen ondervindt zoals foute links, niet gevonden pagina's, ... dan mag u een mail sturen naar webmaster@mobilit.fgov.be.
-
Andere nuttige adressen
- Verkeersbelasting
- Belasting op inverkeersstelling
- Voordelen voor personen met een handicap
Brussels Hoofdstedelijk gewest
Slecht wegdek
- Vlaanderen: 1700 of www.meldpuntwegen.be
- Brussel: 0800 940 01 of mobielbrussel@mbhg.irisnet.be
- Wallonië: 0800 119 01 of th.transport.mobilite@spw.wallonie.be